Crida urgent per a la protecció del Mediterrani: més de 70 ONG demanen protegir el 30 % de la mar

En un front comú sense precedents, Med Sea Alliance i Together for the Med, dues de les principals coalicions per a la conservació marina que representen a més de 70 organitzacions mediterrànies, han unit les seves veus per instar els líders mundials a accelerar la protecció i restauració de la mar Mediterrània. La petició central és ambiciosa: protegir el 30% de la mar per a 2030, amb un 10% d’aquesta àrea sota protecció estricta a nivell regional.
La Mediterrània, amb més de 17.000 espècies marines (el 18% de les conegudes globalment), és un ecosistema vital i el susteniment de milions de persones, especialment en comunitats costaneres, segons recorden aquestes entitats en un comunicat. La pesca i l’aqüicultura marina generen més de 700.000 llocs de treball i ingressos anuals superiors als 20.000 milions d’euros a la regió, subratllant el seu valor ecològic i econòmic.
No obstant això, aquesta joia marina s’enfronta a una amenaça creixent: s’encalenteix tres vegades més ràpid que la mitjana dels oceans globals. Aquesta situació no només posa en perill la biodiversitat, sinó també els mitjans de vida de milions de persones.
Karlijn Steinbusch, directora de Med Sea Alliance, ha emfatitzat que “no es tracta només de salvar la naturalesa: es tracta de restablir l’equilibri entre les persones i el planeta”. Ha afegit que, malgrat els compromisos regionals i l’evidència que la protecció marina funciona, el que realment es necessita ara és una “acció política: una protecció marina més ferma, més ben finançada i més significativa”.
Col·laboració transfronterera
Margaux Janin, coordinadora de Together for the Med, ha destacat la importància de la col·laboració: “La mar no n’entén de fronteres. Hem d’incloure totes les veus, amb una col·laboració que transcendeixi les fronteres geogràfiques”. Científics, pescadors i ONG coincideixen en la necessitat d’un futur saludable per a la mar comuna.
La creació d’àrees marines protegides (AMP) ben gestionades, lliures d’activitats industrials i infraestructures, ha demostrat ser efectiva en la recuperació de les poblacions de peixos, la millora de la seguretat alimentària i el reforç de les economies costaneres davant les pertorbacions ambientals. Les àrees estrictament protegides, on es prohibeixen les activitats humanes d’impacte, ofereixen una recuperació més ràpida i beneficis més grans per a les comunitats locals.
A només cinc anys de la data límit de 2030, les coalicions fan una crida a una col·laboració sense precedents per aconseguir:
- Un 30% de protecció per a 2030, amb almenys un 10% sota protecció estricta a tota la regió.
- Un augment significatiu del finançament per garantir la gestió eficaç de les àrees marines protegides.
- Una cooperació regional més sòlida i una acció coordinada per salvaguardar el Mediterrani.
Aquesta crida es realitza en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans (UNOC3), on les organitzacions acolliran l’esdeveniment paral·lel “Treballar junts per unes àrees marines protegides eficaces: el Mediterrani com a punt d’esperança per al canvi”. Aquesta sessió reunirà experts d’ONG d’Espanya, Tunísia, Turquia i Itàlia, així com importants finançadors de la conservació, per presentar casos d’èxit i abordar els reptes per assolir els ambiciosos objectius de protecció marina.