Ara llegint
El camí entre el coll de sa Gremola i la finca de Galatzó s’incorpora a la Ruta de Pedra en Sec

El camí entre el coll de sa Gremola i la finca de Galatzó s’incorpora a la Ruta de Pedra en Sec

El camí entre el coll de sa Gremola i la finca de Galatzó s'incorpora a la Ruta de Pedra en Sec

La Direcció Insular de Medi Ambient ha aprovat de forma definitiva el projecte d’incorporació a la Ruta de Pedra en Sec del camí entre el coll de sa Gremola i la finca pública de Galatzó ubicat als municipis d’Andratx i Estellencs. La inclusió d’aquest tram nou, que forma part de l’etapa 1 (Port d’Andratx-Coma d’en Vidal) de la Ruta de Pedra en Sec inclou les tasques d’eixermada i de senyalització de l’itinerari i els treballs de manteniment dels marges, i disposa d’un pressupost de 79.182,62 euros.

La finalització del procés d’expropiació del tram entre el Coll de sa Gramola i la finca pública de Galatzó s’ha fet utilitzant la Llei de camins públics i rutes senderistes de Mallorca, una norma històrica que va impulsar el departament la passada legislatura. La incorporació d’aquest nou tram de 7,6 km, suposa que la Ruta de Pedra en Sec GR-221 passa a tenir 185,6 km oberts, dels quals 102,1 són de l’itinerari principal i 83,5 de les variants.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha assegurat que «el senderisme de Mallorca està d’enhorabona. És la segona expropiació que feim mitjançant la Llei de camins i anirem afegint altres incorporacions a la Ruta de Pedra en Sec a mesura que avancem amb els processos d’expropiacions que tenim oberts».

«Per al nostre departament, el més important és lluitar contra l’emergència climàtica i, per això, estam convençudes que necessitam que la gent estigui tan conscienciada com sigui possible. Per això, és crucial que hi hagi espais públics a la natura perquè la gent s’hi pugui acostar, la pugui conèixer i estigui disposada a protegir-la», ha afegit Ribot.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha detallat que «la recuperació de camins i la senyalització permet a la població de Mallorca apropar-se als paisatges i al món rural i natural de la serra de Tramuntana. El Consell de Mallorca vetla pel manteniment, la protecció i la conservació de la Ruta de Pedra en Sec per allà on passa».

Ruta de Pedra en Sec

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana.

D’acord amb el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2022, la Ruta de Pedra en Sec discorre per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km, distribuïts en vuit etapes i setze variants que sumen 179,26 km. Tota la ruta té una longitud de 350 km.

La Ruta de Pedra en Sec GR 221 proposa descobrir els paisatges construïts amb pedra en sec de la serra de Tramuntana, avui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural. Així mateix, fa possible visitar vestigis històrics interessants; trobar els mites i les llegendes; conèixer les tradicions, l’arquitectura, els costums, la gastronomia i l’artesania d’aquest indret privilegiat de la geografia illenca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt