Ara llegint
El Govern destina 3’3 milions d’euros per donar suport al sector lacti

El Govern destina 3’3 milions d’euros per donar suport al sector lacti

El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) ha rebut avui autorització del Consell de Govern per iniciar l’expedient de despesa mitjançant el qual es destinaran un total de 3,3 milions d’euros en ajudes per donar suport al sector lacti de les Illes Balears. En aquest marc s’hi inclou l’import corresponent al conveni de col·laboració amb el Consell de Mallorca, que equival a 2,3 milions d’euros. El milió d’euros restant anirà destinat al sector lacti de Mallorca i a l’única explotació de boví de llet d’Eivissa.

Així, aquestes ajudes s’emmarquen en la tercera edició del Pla de Suport per a la Viabilitat, Modernització, Promoció i Comercialització del Sector Lacti de Menorca (PROVILAC), que té com a principal objectiu augmentar la renda ramadera del sector del boví de llet per millorar-ne la rendibilitat, competitivitat i viabilitat. Es vol fer front als sobrecosts de la insularitat i a l’increment de les despeses provocat per la guerra d’Ucraïna. En aquest sentit, es considera fonamental cobrir aquests sobrecosts amb mesures de política pública.

En aquesta convocatòria, s’hi preveuen dues línies d’ajuda: una destinada als productors de llet de vaca (ramaders) per compensar els sobrecosts que ha provocat la guerra d’Ucraïna i els derivats de la crisi de la cadena de subministraments que ha sobrevingut. I, d’altra banda, una línia d’ajuts per als operadors de la indústria làctia per fer front a les despeses extraordinàries que han hagut d’assumir per augmentar el volum de llet processada.

El repartiment

La distribució dels 3,3 milions d’euros de la convocatòria serà la següent: 2,9 milions per als productors i 400.000 euros per als operadors. Pel que fa al finançament d’aquests 3,3 milions, el Govern n’aporta 2,3 i el milió d’euros restant va a càrrec del Consell de Menorca. En concret, a Menorca s’hi assignaran 2,3 milions (1,3 milions del Govern i un milió del Consell Insular) i a la resta d’illes s’hi destinarà un milió d’euros (a compte de l’Executiu balear).

Les ajudes als productors es divideixen en tres trams, encara que es tramitaran amb una única sol·licitud. En el primer, tots els ramaders rebran 0,025 euros per litre declarat. En el segon tram, l’ajut s’aplicarà sobre els litres de llet declarats com a venda directa o entregats a una cooperativa o organització de productors agraris de la qual el productor sigui soci i tan sols pels litres lliurats. Aquesta ajuda equivaldrà a 0,025 euros per litre declarat.

Finalment, el darrer tram comprèn un ajut extraordinari de 0,020 euros per litre declarat sempre que s’assumeixin dos compromisos: implantar el quadern digital en període voluntari i instal·lar un mòdul de gestió ramadera dels que hi ha disponibles en el mercat o presentar un pla empresarial que inclogui aspectes productius. D’aquesta manera, com a novetat, el nou PROVILAC incorpora ajudes per incentivar els esforços i compromisos de modernització del sector productiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt