Ara llegint
El Govern ha intervingut a 30 de les hectàrees afectades pel cap de fibló de Banyalbufar i en queden 80 més

El Govern ha intervingut a 30 de les hectàrees afectades pel cap de fibló de Banyalbufar i en queden 80 més

El cap de fibló que el passat mes d’agost va deixar un rastre de devastació a Banyalbufar, Esporles i Valldemossa especialment ha obligat el Govern Balear a intervenir en la zona forestal afectada. Fins ara s’han fet intervencions a una superfície d’unes 30 hectàrees, amb un cost de 280.000 euros i encara s’ha d’actuar en altres 80 hectàrees i invertir 850.000 euros per evitar l’erosió del sòl i minimitzar el perill d’incendi forestal.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el gerent de l’IBANAT, Joan Ramon, han visitat, aquest dijous, la zona afectada pel temporal de finals d’agost a Banyalbufar, Esporles i Valldemossa que tot just han començat la segona fase.

Durant la vista, tècnics del departament de Gestió Forestal han explicat que el passat mes de desembre varen finalitzar els treballs prevists en la primera fase d’emergència i contemplats en el pla de restauració ambiental. Aquestes tasques han tengut un cost de 279.950 euros i han abraçat una superfície total de 30,33 hectàrees forestals.

Enguany, es preveu la realització d’actuacions en unes 80 hectàrees forestals amb un cost previst de 849.843 euros. Mir ha agraït «l’enorme esforç de tot el personal de l’IBANAT i la Conselleria» i ha posat en valor la importància d’haver executat amb celeritat les actuacions d’emergència, ja que «ha permès pal·liar el risc d’incendi forestal i actuar contra el risc d’erosió del sòl».

Les principals actuacions que es preveu dur a terme en aquesta segona fase són una faixa de defensa i reducció del combustible forestal a les immediacions de la Ma-10, camins estratègics i en els punts crítics de risc d’incendi forestal (43 ha); treballs de recuperació del paisatge forestal afectat (10 ha); treballs silvícoles de millora de l’alzinar, mitjançant podes i aclarides dels arbres danyats (10 ha); la realització de feixines vegetals per a la prevenció de l’erosió en zones d’elevat pendent i de difícil accés (5 ha) i la trituració de les restes forestals generades durant els treballs de restauració. També s’aprofitgarà per fer prevenció de plagues forestals mitjançant la instal·lació de 170 trampes de feromones per a perforadors (Tomicus destruens i Orthotomicus erosus).

Pel que fa a la primera fase, s’han processat uns 13.163 arbres (majoritàriament pins) afectats pel temporal. Això suposa unes 5.989 tones de biomassade les quals, una part significativa s’ha aprofitat per a la industria forestal local (serradores).

La resta de la biomassa generada s’ha incorporat mitjançant la trituració al sòl in situ i una part transportada al Bosc de Bellver (Palma), la qual cosa suposa una aportació addicional de matèria orgànica així com la creació d’un jaç protector que, en aquelles zones nues de vegetació, previndrà l’erosió.

Altres tasques executades durant aquesta primera fase han consistit en la retirada de peus amb risc greu de caiguda en els entorns de la interfase urbano-forestal (IUF), a la urbanització des Port des Canonge (1 ha) i la retirada i trituració de peus afectats en els marges dels vials, mitjançant la realització d’una faixa de defensa i la reducció del combustible forestal a la carretera d’accés al Port des Canonge (9,94 ha) i a les immediacions de la Ma-10 entre els punts quilomètrics 83 i 85 (7,72 ha).

També s’ha procedit a l’extracció d’arbrat danyat dins els hàbitats forestals per a la restauració paisatgística i minimitzar el risc de plagues i malalties forestals a la zona del Coll de Sa Bastida (Son Bunyola) (11,67 ha)

A més, durant aquesta primera fase d’emergència l’IBANAT ha duit a terme la retirada i i trituració dels arbres caiguts al camí de la Volta des General, per a restablir l’ús públic (3,53 ha) i la recuperació de la faixa de prevenció d’incendis des Coll d’en Claret (8,5 ha).

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt