El Govern intensifica les xerrades sobre la plaga del banyarriquer per evitar la seva expansió
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural de les Illes Balears, a través del Servei de Sanitat Forestal, està duent a terme un programa de control del banyarriquer (Cerambyx cerdo), una plaga que afecta greument les masses forestals d’alzinar de Mallorca. Aquest insecte, conegut per perforar la fusta i transmetre fongs que causen podridures, posa en risc la salut dels boscos de l’illa, fent caure branques i troncs sencers.
Per tal de conscienciar i informar la població, especialment els propietaris de finques privades, s’han organitzat gairebé una vintena de xerrades informatives a col·legis, instituts, centres de formació professional i ajuntaments. Aquestes xerrades, finançades amb fons de l’impost de turisme sostenible, tenen com a objectiu educar sobre el cicle biològic del banyarriquer, els danys que causa, i les tècniques per combatre’l, com la construcció de paranys.
En paraules del Servei de Sanitat Forestal, les actuacions per controlar aquesta plaga són exhaustives i rigoroses, basades en estudis científics i tècnics. Entre les mesures destacades es troba el control biotecnològic, que inclou la col·locació de trampes per capturar els insectes adults abans que ponguin els ous, la instal·lació de caixes refugi per a ratapinyades, la neteja i seguiment de caixes niu d’aus insectívores, i la protecció de les alzines joves amb cinquanta protectors anuals per evitar que siguin devorades per les cabres.
Repoblacions
A més, s’han dut a terme repoblacions amb alzines del viver forestal de Menut en zones amb poca regeneració natural i s’ha intensificat el control de la cabra assilvestrada, que causa greus danys en la regeneració dels alzinars. També s’han realitzat tallades sanitàries d’alzines afectades o mortes per fongs de podridura.
Des del 2016, la captura del banyarriquer està autoritzada a Mallorca a causa de la seva superpoblació, tot i ser un insecte protegit a Europa. Les actuacions s’han implementat en finques públiques com Gabellí Petit, Menut, Binifaldó i la Comuna de Biniamar, així com en àrees recreatives com Son Moragues i Menut, i en forests públiques de Santuïri, Biniamar, Comuna de Bunyola, sa Bassa i Cúber.