Ara llegint
El programa per adquirir llavor certificada de cereal i lleguminosa s’incrementarà un 26’3% de cara a la propera temporada

El programa per adquirir llavor certificada de cereal i lleguminosa s’incrementarà un 26’3% de cara a la propera temporada

El programa per adquirir llavor certificada de cereal i lleguminosa s'incrementarà un 26'3% de cara a la propera temporada

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha visitat avui els camps experimentals de llavors certificades del programa que l’empresa Agronatura SAT du a terme amb el suport de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), així com el camp experimental de civades mallorquines (rossa i negra) que produeixen des de l’associació agrària ASAJA-Balears.

Aquest és un programa que té com a objectiu fomentar l’ús de llavor certificada de cereals i lleguminoses entre els agricultors i ramaders per contribuir al manteniment dels conreus extensius a les Illes Balears i als valors públics associats a l’activitat agrària, com ara la sobirania alimentària, la lluita contra el canvi climàtic, el manteniment del paisatge i la retenció de CO2.

Juntament amb la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, Simonet ha pogut conèixer les demandes que el sector cerealista ha fet a la Conselleria a través del president d’ASAJA, Joan Company, que ha manifestat que, «per mor de la sequera, els rendiments de la producció de cereals i farratges a Mallorca s’han vist afectats molt greument i, per tant, també s’han vist afectats els ingressos dels agricultors».

En resposta a les seves demandes, el conseller Joan Simonet ha volgut informar que, de cara a la propera temporada, està previst incrementar en un 26,3% el pressupost destinat a aquest programa de llavors certificades. «L’any passat, disposaven de 990.000 euros, 325.000 per a farratgeres i 665.000 per als cereals, però enguany el programa comptarà amb 1.250.000 euros, 450.000 per a farratgeres i 800.000 per als cereals», ha explicat.

En aquest sentit, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha volgut recordar que el mes de maig el Govern aprovà la Comissió per a la Resposta i l’Adaptació del Sector Agrari de les Illes Balears al Canvi Climàtic «per assolir el millor tractament possible de les polítiques públiques en aquesta matèria i així enfortir la capacitat de resposta, la resiliència i la capacitat d’adaptació del sector primari al context de la sequera», ha explicat.

«Tampoc podem oblidar que el 15 de juny vinent finalitza el termini per sol·licitar els ajuts de la convocatòria per als titulars d’explotacions agràries per les despeses invertides en la campanya de sembra d’hivern i primavera de cereals, lleguminoses o farratges, línia que està dotada amb un milió d’euros. A més, hi ha tres milions d’euros més per als titulars d’explotacions ramaderes que han hagut de fer una adquisició extraordinària d’aliments per als animals de producció de la seva explotació a causa de la sequera», ha afegit Simonet.

Pel que fa a la convocatòria d’ajudes agroambientals a l’erosió genètica, dins les quals es troben totes les varietats autòctones de cereals i lleguminoses, des del Govern també han assenyalat que s’ha incrementat fins a 4.750.000 euros per poder cobrir al cent per cent totes les sol·licituds —hi ha fins a 163 expedients— que poden ser beneficiàries. Es tracta d’una línia que es mantindrà durant tot el període de l’actual PAC.

El conseller Simonet, a més, ha afirmat que comparteix la petició d’ASAJA-Balears de revisar a fons el sistema d’assegurances agràries, que és competència del Ministeri, perquè s’adaptin a la situació actual i puguin donar una resposta adequada. «Nosaltres mantenim el compromís de continuar dotant aquesta subvenció fins al màxim que ens permeti la normativa».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt