Ara llegint
El Govern vol proposar que els mercats pagesos siguin Patrimoni de la Humanitat

El Govern vol proposar que els mercats pagesos siguin Patrimoni de la Humanitat

La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha encarregat un estudi sobre el paper de la pagesia en la cultura material i immaterial dels mercats i fires singulars de les Illes Balears. Es tracta de tenir un document base que obre la porta a proposar la declaració dels mercats i fires de les Balears com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’estudi s’ha adjudicat mitjançant un contracte menor a un historiador expert en cultura de les Balears.

La declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per l’UNESCO de la dieta mediterrània, el novembre de 2010, va significar un gran esdeveniment pels indrets que formen part de la cultura alimentària dels països mediterranis, així com per a la pagesia i els productes que la caracteritzen. La direcció general per a la Sobirania Alimentària considera que es fa necessari un estudi per fonamentar aquesta possible candidatura per als mercats, ja que és on s’aglutina la cultura agroalimentària des de fa centenars d’anys. A la vegada, són un important esglaó per potenciar la sobirania alimentària a les Balears, gràcies al paper de la pagesia, que ha transmès al llarg dels segles un estil de vida i de menjar particular. 

L’estudi tindrà tres eixos: el paper de la pagesia en la cultura material i immaterial dels mercats i fires singulars, el paper dels aliments sostenibles, saludables i locals en aquests espais, i l’anàlisi de la cadena alimentària. L’objectiu és obtenir una retrospectiva històrica de l’evolució del paper de la pagesia en aquests espais de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, fins a l’actual situació de crisi sanitària. La situació generada per la COVID-19 ha fet que reivindicar el dret a l’alimentació de producte de proximitat sigui ara més necessari que mai.

Les dades d’aquest estudi també permetran implementar mesures concretes per a millorar la promoció, la conservació i la posada en valor dels mercats i fires singulars de les Illes Balears. Des de la direcció general s’estima que aquest estudi podria estar enllestit en un termini màxim de vuit mesos.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt