Ara llegint
El picaplatges camanegre, en auge per la recuperació de les zones de nidificació

El picaplatges camanegre, en auge per la recuperació de les zones de nidificació

Les mesures de protecció dunar de la Reserva Natural de s’Albufereta han permès que la zona torni a ser un indret òptim per a la nidificació del picaplatges camanegre (Charadrius alexandrinus). Aquesta primavera s’han comptabilitzat 15 parelles reproductores que han niat i han pogut tirar endavant les seves pollades.

Des del mes de març es tancaren les dunes i dos trams de la platja de la Reserva a les zones d’Es Grau i de Can Cap de Bou, els dos més sensibles i adequats perquè hi criïn els picaplatges, la qual cosa ha permès no només un increment de colles reproductores, sinó també la supervivència dels pollets.

Altres mesures de gestió aplicades a la zona humida de s’Albufereta, com la creació d’illetes de nidificació i descans, i l’habilitació de noves zones d’alimentació, han aconseguit que altres 15 parelles criïn dins la zona humida. S’ha arribat així a un màxim de 30 parelles, una xifra que no s’havia assolit des de la declaració de la Reserva natural. La més alta fins ara era la del 2020, coincidint amb el confinament, amb 26 colles reproductores.

Aquestes dades demostren, segons una nota feta pública avui per la Conselleria de Medi Ambient, l’efectivitat de les mesures preses durant els darrers anys. També deixen palesa que la convivència a les platges entre humans i fauna silvestre és possible sempre que es respectin les zones acotades per a la reproducció de les diferents espècies.

A més del picaplatges camanegre, altres espècies han criat a la costa o a les illetes de la Reserva Natural de s’Albufereta enguany. Entre elles el picaplatges menut (Charadrius dubius), la llambritja (Sterna hirundo), el bec d’alena, (Recurvirostra avosetta) i l’avisador (Himantopus himantopus), entre d’altres.

Les actuacions de protecció també han servit per a la recuperació de la vegetació dunar. En l’actualitat la vegetació ja creix fins i tot fora de les zones acotades. Un objectiu que, segons el director del parc, «semblava difícil d’assolir anys enrere, però que ara ja és una realitat». Aquestes setmanes, les plantes dunars acullen gran quantitat d‘insectes, entre ells papallones migratòries com la migradora dels cards (Vanessa cardui), o la nocturna Heliothis peltigera, entre d’altres. Davant aquests èxits en la recuperació dels hàbitats dunars i les espècies associades, es té previst continuar amb el tancament dels trams més fràgils perquè la rehabilitació s’hi pugui continuar desenvolupant.

El picaplatges camanegre és una petita au limícola que viu habitualment a platges i trams de costa ben conservats, a més de maresmes salobroses i salines. Es tracta de l’únic limícola que és capaç de fer niu a les nostres costes, i es troba actualment catalogat com a “en règim de protecció especial”. És sensible a les activitats lúdiques costaneres com el trànsit constant de persones i cans. El pas d’aquests animals per la platja és un fet problemàtic, ja que els picaplatges entren en pànic quan els detecten, així com els estels d’esportistes nàutics quan s’apropen molt, perquè els associen amb depredadors aeris com àguiles o similars. Totes aquestes molèsties suposen, en molts casos, la pèrdua de pollades o fins i tot l’abandonament complet de la zona per part de les aus adultes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt