Ara llegint
El vídeo sobre el Dijous Dolent i les sobrassades que s’ha fet viral

El vídeo sobre el Dijous Dolent i les sobrassades que s’ha fet viral

La carnisseria Cas Sereno ha aixecat la veu, en nom de tots els inquers, per la suspensió enguany del Dijous Bo. El lament, i alhora crit d’esperança, ha vengut en forma de versos, les paraules màgiques de Sion Moyà que aquests dies redolen amb força per les xarxes socials i han esdevingut virals talment com la sobrassada d’aquest establiment ja ho era fa temps, perquè la sobrassada arrela a totes les cases de l’illa.

Amb un vídeo de tres minuts de durada, Moyà diu que “falten llàgrimes als versos que cantin l’estiu que ens deixa” i que “sobren hores de rellotge emmagatzemades dins una casa, quatre parets, ànima ofegada, no hi hagué verbena on fotre brufada”.

Lamenta que enguany ha tocat el “Dijous Dolent” i que moltes altres festes de la part forana mallorquina, a banda del Dijous Bo, han quedat suspeses i “plou dins noltros”. És impossible aturar d’escoltar un discurs fet des del cor que parla de tradicions, d’arrels, d’essència, de mantenir el llegat rebut, de respecte, i també de matances i sobrassades.

“Seguirem donant guerra” és el clam final d’un rapsoda que hipnotitza des que apareix a la imatge rere les sobrassades emmagatzemades. El vídeo ja compta amb més de 30.000 reproduccions a les xarxes socials i s’ha escampat com l’oli per WhatsApp.

La gestació de la idea

Tomeu Llobera, de la carnisseria Cas Sereno, va ser qui va tenir la iniciativa d’enregistrar un vídeo davant la impossibilitat de celebrar com sempre el Dijous Bo, amb una paradeta davant el seu establiment i amb gent anant i venint, i va parlar amb Sion Moyà de Binissalem. “Teníem la necessitat d’expressar amb paraules tot allò que hem perdut els darrers mesos, però també que mantenim l’esperit de lluita intacte i que les fires, els concerts i les reunions familiars sense límits tornaran”, diuen des de Cas Sereno d’Inca.

Ben aviat Moyà ja li va presentar un primer esborrany i amb quatre retocs ja va estar llest per aprendre-se’l de memòria i recitar-lo davant la càmera. Era la segona vegada que ho feia. L’agost passat havia enregistrat l’antianunci de l’estiu mallorquí, “Mallorcan way of life”, que va tenir una important repercussió, “però no tant com aquest darrer”, ens confessa.

Entrenat als Poetry Slam

Moyà, de 28 anys d’edat, és llicenciat en Filosofia i dinamitzador cultural i un habitual del Poetry Slam, una mena de competició poètica en què els autors reciten les seves competicions davant un públic que esdevé el jurat. És aquí sobretot on ha après a dotar els textos de ritme i una entonació especial que deixa bocabadat qui l’escolta.

Cas Sereno és una petita empresa familiar amb nou empleats, fundada l’any 1979 per Tomeu Llobera pare i ara gestionat pel seu fill Miquel amb la col·laboració del seu germà Tomeu i altres membres de la família. No cercaven més clientela perquè tota la seva producció acaba sortint, però la iniciativa d’enregistrar el vídeo del Dijous Dolent ha aconseguit fer-los conegut arreu de Mallorca i ha servit per fer veure que es pot fer un còctel amb embotits i paraules i que és ben dolç i mengívol.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt