Ara llegint
El reciclatge, les botigues de barri i les i saboroses clementines i mandarines

El reciclatge, les botigues de barri i les i saboroses clementines i mandarines

No fa massa anys, crec que una quarantena, quan tots encara anàvem a comprar a la botiga del barri (no existien aquesta allau grans superfícies), portàvem sempre la nostra senalla per a dur els aliments; l’ampolla de vidre, o el barral, per portar el vi, la lletera d’alumini, per dur la llet, la ouera per dur els ous segurs, sense que es rompessin, i la gerra per l’aigua de la font. Afortunadament, en aquells temps encara no imperaven els envasos de plàstic de tot tipus, i tot es reciclava, i no per això la gent no era més miserable o menys saludable, tot el contrari.

Es necessari retornar parcialment cap al passat, amb molts aspectes, si no volem assumir el gran desastre que s’està atracant a passos de gegant. Hem d’ensenyar als nostres fills, nebots, fillols, familiars, amics, a reciclar i no a malgastar.

El Penyal Bernat a la costa de Sóller. És necessàri tornar pacialment cap al passat.

Dins el tema del menjar, hem de començar per seleccionar dràsticament les botigues on tenen i venen els productes sense cap tipus d’embalatge. Hem de comprar a les tendes de la barriada, o barriades confrontants, a les que ens puguem desplaçar tranquil•lament a peu o amb bicicleta, com a molt amb transport públic o vehicles elèctrics, que presumptament han de respectar el medi ambient.

Ens hem de deixar de moure, per no res, en totes les direccions. Hem d’aprendre a organitzar la nostra vida dins el nostre propi poble, o la nostra ciutat, gaudint del treball o teletreball (molt difícil ens aquests punyeteros temps de  COVID), oci i vacances, deixant de fluir en totes direccions, fent centenars o milers de quilòmetres innecessaris.

El vi negre bo per a la salut.


“El vi és una cosa meravellosament apropiada per a l’home si en la salut, com en la malaltia, s’administra amb la puntualitat i la justa mesura, d’acord amb la constitució individual”. (Hipòcrates, 500 anys abans de Crist).

Però també hem d’afegir el vi, com qualssevol altre tipus d’alcohol, begut en grans quantitats (el vi, especialment el negre, és bo per a la salut a un ritme màxim d’una beguda -un tassó- per menjada), és molt perjudicial per a la salut sent, òbviament, el fetge la primera presa de contacte amb la cirrosi hepàtica, que pot convertir-se en el temut càncer de fetge.

A més, qualssevol tipus d’alcohol és sempre perillós quan s’associa amb tandes llargues de consum de píndoles anticonceptives, podent, fins i tot, derivar en càncers mamaris.
Passant, però, a la part positiva, podem assegurar que el bon vi, del que a Mallorca tenim la sort de gaudir-ne molt i de diverses marques, conté antioxidants que són excel•lents contra les malalties, especialment les cardiovasculars, i inclòs contra el temut càncer.

Recordem, també, el consell de l’Organització Mundial de la Salut (O.M.S.): “la moderació, per a la bona salut, consisteix en una bona copa de vi al final de cada menjada”, amb un màxim de dos tassons per dia els homes, i un les dones, sent aconsellable no arribar mai als extrems d’aquests 4 milions d’adults que, superen amb escreix, aquests punts de referència.

El vi, una de les essències de la vida.

Els mesos més calorosos

Segons AEMET (Agència Estatal de Meteorologia) aquest any 2020 ha estat el més calorós dins Espanya durant els darrers 59 anys (l’any 1961 es  començaren a prendre registres oficials), clars símptomes del temut i esperat canvi climàtic.

Les saboroses clementines.

Enguany n’hem tingut poques, però han estat molt dolces i grosses. En principi es considerava que la clementina procedia de la hibridació d’una varietat híbrida del mandariner amb el taronger agre, però els darrers estudis dels seus cromosomes han demostrat que es tracta d’un híbrid entre el mandariner i el taronger.

Per als esportistes i les persones amb treballs dur constitueix una bona alternativa per recuperar els minerals i els líquids perduts després de l’activitat física, minimitzant el risc de lesions, ja que la clementina té els valors nutritius i saludables dels cítrics, amb un contingut d’un 88% d’aigua, hidrats de carboni i molta fibra, i és excel·lent per a les dietes per aprimar-se, i per combatre la grip i els constipats.

Ja ho sabeu, si voleu passar l’hivern amb una salut de ferro, mengeu moltes clementines i consumiu productes de les Illes Balears. I ja estan arribant, a passos agegantats, les mandarines i ben aviat les primeres taronges navels, tot un món de plaers.

La clementina és un dels citrics més preuats.

La lavanda, el romaní, els rosers, els cactus, i moltes més varietats, estan completament florits dins aquesta espectacular primavera d’hivern que estem travessant, amb tan agradables temperatures diürnes, a pesar de les gelades dels matins i els vespres.

(Fotos: Joan Oliver)

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt