Ara llegint
En marxa una nova campanya per evitar el fondeig d’embarcacions sobre posidònia

En marxa una nova campanya per evitar el fondeig d’embarcacions sobre posidònia

En marxa una nova campanya per evitar el fondeig d'embarcacions sobre posidònia

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha celebrat avui una reunió organitzada per coordinar l’inici de la nova temporada del Servei de Vigilància de la Posidònia, sota la coordinació de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT). Aquesta reunió ha comptat amb la participació de la directora general de Medi Natural, Anna Torres, el cap del Servei de Vigilància de la Posidònia, Marcial Bardolet, i representants d’entitats clau com la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, la Direcció General de Pesca, els consells insulars, ajuntaments, agents de medi ambient, el Seprona i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil.

Durant la trobada, Torres ha destacat la continuïtat del mateix operatiu de l’any passat, que ha donat excel·lents resultats, segons ha afirmat. Aquest operatiu compta amb una flota de 18 embarcacions distribuïdes arreu de l’arxipèlag: sis a Mallorca, tres a Menorca, quatre a Eivissa i cinc a Formentera. Aquesta estructura permet una cobertura adequada per vigilar i protegir les praderies de posidònia oceànica, una planta marina vital per a la salut dels ecosistemes marins balears. Des del passat 15 de maig, el servei ja està en funcionament, i des de l’1 de juny, totes les embarcacions estan actives.

Objectius i funcions del Servei

La reunió també ha servit per coordinar les actuacions entre els agents de medi ambient i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil. Les principals funcions del Servei de Vigilància de la Posidònia inclouen la detecció d’infraccions per fondeig incorrecte, proporcionar informació i assessorament sobre bones pràctiques de fondeig, sensibilitzar els patrons sobre la importància de la protecció de la posidònia i desenvolupar campanyes educatives per augmentar la consciència pública sobre la importància d’aquestes praderies.

Aquest servei, amb un pressupost anual de 552.860 euros, finançat en part per les ajudes europees Next Generation dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, és crucial per protegir les praderies de posidònia. Marcial Bardolet ha recalcat que “el Servei de Vigilància de la Posidònia de les Illes Balears és un organisme emblemàtic, que també serveix de referència per a altres comunitats i zones del Mediterrani”.

El Servei de Vigilància col·labora amb diverses entitats de conservació i posa a disposició de la ciutadania el Telèfon Posidònia per fomentar la conservació d’aquest hàbitat marí prioritari.

Estat de les Praderies

Segons han detallat avui des del Govern Balear, els resultats recents de la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia mostren una millora en l’estat de les praderies a les Illes Balears. Dels 71 punts d’estudi monitoritzats des del 2002 fins al 2023, el 79% es troben en un estat de conservació favorable, mentre que el 21% presenten un estat desfavorable. Aquestes dades reflecteixen una tendència positiva cap a l’estabilitat i el creixement de la posidònia, amb només un 10% de disminució puntual.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt