La complexitat de les prades marines, clau en la pervivència dels peixos juvenils
Les prades marines de Posidònia oceanica juguen un paper fonamental en la supervivència de moltes espècies marines, oferint-los refugi i aliment. Una nova recerca de l’IMEDEA (CSIC-UIB) ha revelat que la complexitat d’aquestes prades és crucial per a la selecció d’hàbitat dels peixos juvenils.
L’estudi es va centrar en dues espècies: el gris (Symphodus tinca) i el raspallón (Diplodus annularis). Els resultats mostren que aquestes espècies prefereixen hàbitats amb vegetació. No obstant això, el raspallón es mostra més dependent de la complexitat estructural de les prades, mentre que el gris és més flexible.
Aquestes troballes tenen importants implicacions per a la conservació i restauració de les prades de Posidònia oceanica, que estan amenaçades per factors com el canvi climàtic i la invasió d’espècies exòtiques. Restaurar aquestes prades amb una estructura complexa podria ser clau per a assegurar que els peixos juvenils tinguin l’hàbitat adequat per al seu desenvolupament, segons han conclòs els científics.
Preservar i restaurar
La preservació de la biodiversitat marina depèn en gran mesura de la protecció i restauració d’aquests hàbitats vitals. Aquest estudi subratlla la necessitat d’un enfocament que consideri la complexitat estructural de les prades per a maximitzar la seva funció com a hàbitat de guarderia.
Amb la comprensió detallada de les necessitats dels peixos juvenils, es poden dissenyar millor les iniciatives de conservació per a garantir la sostenibilitat de les poblacions marines.