Ara llegint
La Conselleria de Transició Energètica rep 14’5 milions d’euros per impulsar la mobilitat elèctrica i l’autoconsum

La Conselleria de Transició Energètica rep 14’5 milions d’euros per impulsar la mobilitat elèctrica i l’autoconsum

Aquests doblers se sumen als més de 70 milions d’euros que les Illes Balears ja han obtingut en altres partides per part del Ministeri per a la Transició Ecològica. De fet, en menys de dos anys, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha aconseguit gestionar aproximadament 86 milions d’euros provinents del Govern central per al foment de la transició energètica a les Illes, segons han recalcat des d’aquesta conselleria.

El vicepresident Juan Pedro Yllanes destaca el reforç de l’aposta per l’autoconsum i la mobilitat elèctrica que es deriva de la Conferència Sectorial. De fet, les Illes Balears rebran més de 14,5 milions d’euros al llarg d’enguany per impulsar la implantació de les energies netes a la comunitat balear. “

Els 14,5 milions d’euros que es gestionaran enguany es podran executar fins al 2023. En qualsevol cas, es tracta d’un repartiment inicial del fons. Això vol dir que si s’inverteixen tots els doblers, es podran sol·licitar ampliacions del pressupost destinat al foment de la transició energètica. 

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius gestionarà 10,1 milions d’euros per a la promoció de la mobilitat elèctrica. Aquest nou Pla MOVES estableix que el 50% d’aquesta partida es destini a la infraestructura necessària per a l’ús dels cotxes elèctrics i l’altre 50%, a l’adquisició de vehicles, incloses les bicicletes elèctriques.

Així, es podran subvencionar les infraestructures de recàrrega, tant d’ús públic com d’ús privat; les preinstal·lacions a les comunitats de propietaris i l’autoconsum renovable vinculable a la infraestructura de recàrrega. Tot això, a més de les inversions que les empreses facin en formació, adaptació de les instal·lacions, programari o sistemes relacionats amb la mobilitat elèctrica.

En el marc d’aquesta darrera Conferència Sectorial d’Energia, el Ministeri per a la Transició Ecològica també ha compromès més de 4 milions d’euros per a l’impuls de l’autoconsum en els sectors industrial i de serveis de les Illes Balears. D’aquests, prop d’un 75%, 3.060.000 d’euros, es destinaran de manera específica al sector de serveis i un 25%, 1.037.395 euros, a indústries.

Amb aquests doblers se subvencionaran instal·lacions de generació d’energia renovable per a l’autoconsum d’empreses industrials i de serveis, així com activitats d’aquests dos sectors. També podran accedir a aquests ajuts els sistemes que s’ubiquin en infraestructures i edificis de les administracions públiques, tant locals com autonòmica.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, ha destacat que amb aquesta línia d’ajudes s’afovoreix l’entrada de nous agents en la generació d’energia i es prioritza la instal·lació de renovables sobre cobertes. “És un clar exemple de la democràcia energètica i la transició justa i inclusiva per a la qual fa feina aquest Govern”, ha dit Urresti.

Ajuts per a municipis

Les Illes Balears rebran un total de 494.216 euros per a actuacions de transició energètica i de regeneració de l’edificació i dels entorns en els municipis de menys de 5.000 habitants. A la nostra comunitat en són 27.

D’altra banda, la Conferència Sectorial d’Energia també ha plantejat el repartiment d’una partida destinada a millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions de regadiu i de les explotacions agropecuàries. En el cas de les Illes Balears, es rebran 325.746 euros provinents del Fons Nacional d’Eficiència Energètica.

En aquesta ocasió, el Govern central permet que part del pressupost destinat a l’autoconsum i a la mobilitat elèctrica de les comunitats autònomes es pugui fer servir per atendre els costs indirectes derivats de la gestió de les línies de subvencions. L’objectiu és facilitar i agilitar la feina administrativa per tramitar i resoldre els programes d’ajuts.

Això vol dir que, segons han explicat, es podrà tant contractar personal específic per a la tramitació i verificació de les subvencions com adquirir les eines informàtiques necessàries que s’utilitzin per a la gestió telemàtica de les sol·licituds, el control i el seguiment del programa.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt