Ara llegint
La contractació dels mitjans aeris per a l’extinció d’incendis pateix un increment de cost del 28%

La contractació dels mitjans aeris per a l’extinció d’incendis pateix un increment de cost del 28%

El Consell de Govern ha autoritzat contractar el servei de mitjans aeris per a la lluita contra incendis forestals per a les anualitats de 2024, 2025 i 2026 amb una inversió total de 10.774.320 euros, que estaran repartits en tres contractes. Així, la contractació del servei d’helicòpters d’extinció (HE) tindrà un valor màxim de 6.471.720 euros. D’altra banda, el contracte del servei d’avions amfibi (AA) sortirà a licitació per 3.681.480. Finalment, el contracte per al servei d’un avió de coordinació i observació (ACO) tindrà un valor màxim de 621.120 euros més.

Això suposa un increment del pressupost anual destinat a avions d’extinció d’incendis forestals d’un 28,1 % respecte als anys anteriors, atesa la revisió de l’IPC, de les millores plantejades en els nous contractes i de la situació de crisi que està patint el mercat aeronàutic per la situació de conflicte internacional.

Continuïtat

Amb aquests contractes es vol donar continuïtat al servei de mitjans aeris d’extinció que formen part del dispositiu interinsular d’incendis forestals que donen cobertura a les Illes Balears i també fer-hi innovacions tecnològiques.

Amb aquest nou contracte es pretén garantir el servei de cinc helicòpters d’extinció (tres a Mallorca, un a Menorca i un a Eivissa); dos avions amfibis d’extinció (un a Mallorca i un a Eivissa) i un avió de coordinació i d’observació a Mallorca. Així, el dispositiu interinsular d’incendis forestals de la Comunitat Autònoma incorporarà per primera vegada un avió amfibi a l’illa de Mallorca, que substituirà l’avió de càrrega en terra i, a més, es mantindran la resta de mitjans com fins ara amb presència a totes les illes.

D’aquesta manera, formaran part dels mitjans aeris d’extinció autonòmics dos avions amfibi, fet que suposarà la modernització de la flota d’avions i, sobretot, millorarà significativament l’eficiència del dispositiu, atès que permet la càrrega en qualsevol punt del litoral insular, incrementa la freqüència de les descàrregues i redueix significativament el temps de desplaçaments des del lloc del sinistre i la base operativa. L’objectiu és incrementar la rapidesa de les actuacions, el potencial d’extinció i disposar d’una flota d’aeronaus més moderna que maximitzi la seguretat de mitjans, tripulacions i brigades.

Fora de temporada

D’altra banda, el nou contracte preveu un increment en mig mes de la presència en base del servei d’aeronaus d’extinció. Aquesta decisió ve motivada per l’increment de sinistres fora de la campanya de màxim risc d’incendis forestals (des de l’1 de maig fins al 15 d’octubre). Així, es pretén disposar presencialment a les Illes Balears de mitjans aeris d’extinció per atendre els sinistres d’incendi forestal als mesos d’abril i d’octubre, cada vegada més intensos i freqüents per les condicions de canvi climàtic.

Des del Govern Balear han volgut recalcar que els mitjans d’extinció, aeris i terrestres, són una peça clau del dispositiu interinsular d’incendis forestals que garanteixen una ràpida resposta en cas d’incendi. Així i tot, la solució als grans incendis forestals, agreujada per l’abandonament rural i les condicions extremes del canvi climàtic, passa per la prevenció i la cultura del risc. Per tot això, és imprescindible prioritzar i executar les mesures de prevenció i d’autoprotecció, en especial dels habitatges en zones d’interfície urbana i forestal.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt