Ara llegint
La Federació Espanyola de Muntanya, acusa la Conselleria de Medi Ambient de tenir una actitud censora, repressiva i coercitiva

La Federació Espanyola de Muntanya, acusa la Conselleria de Medi Ambient de tenir una actitud censora, repressiva i coercitiva

Al fil de l’aixecament d’acta d’Infracció contra l’Editorial Alpina  per l’elaboració i venda de mapes de la Serra de Tramuntana per part de la Conselleria de Medi Ambient i Territori el Sr. Antonio-Joaquín Sánchez, responsable de Medi Ambient  de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), ha publicat en el grup de Medi Ambient i Seguretat de l’esmentada entitat, les seves consideracions sobre aquest cas. L’actuació del Govern Balear i la seva conselleria ha tingut un fort impacte en tot el territori nacional.

La FEDME és la 5ª Federació Esportiva amb major nombre de llicències de tota Espanya  (per damunt dels 230.000). Ha experimentat un increment de més del 20% en els darrers 5 anys en els seus associats, constituint avui en dia més d’un 6% del total de federats de tot el país i s’incorporarà al programa olímpic en els Jocs a celebrar a Tòquio.

Cal recordar que la Federació Balear de Muntanya i Escalada, la Federació Balear d’Espeleologia, l’Associació de Guies de Muntanya de les Illes Balears, la plataforma  Units per Conservar i multitud d’entitats, empreses i particular, rebutgen de forma frontal aquesta acció que emmarquen en un procés de criminalització del col·lectiu i les seves activitats. S’han demanat reunions i diàleg en un procés de participació activa que, per què ens informen, no han estat ateses per l’administració.

Per la seva rellevància incorporem el text degudament traduït del castellà de forma íntegra.

“L’acta instruïda per la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear és de difícil descripció en els temps que corren, però encara així faré l’intent. Posats a comparar, és com si a un escriptor o a qualsevol mitjà de difusió se li digués el que no ha d’escriure o mostrar, això em porta al record temps pretèrits on la censura, i la repressió eren les seves armes preferides, doncs bé, digui-li a una editorial especialitzada en l’edició de mapes topogràfics, que no és més que fer una representació gràfica del territori, que dibuixi el territori però excloent informació. Em pica la curiositat, i em dirigeixo al visor espacial cartogràfic. En la seva primera representació no apareixen delimitats els espais de rellevància ambiental, és una capa que s’ha d’activar al visor on si es mostrarà, però no és una opció per defecte, al que posats a comparar el visor i el mapa de l’editorial Alpina tenen pràcticament la mateixa informació.

L’acta fa una descripció detallada, amb coordenades UTM de les zones ambientalment mes rellevants superposada al mapa de l’editorial Alpina, però quin sentit té aixecar una acta d’aquestes característiques?  Des del meu punt de vista és coercitiu i clarament dissuasiu. En els temps que corren, no es pot menysprear l’elaboració de mapes específics del territori, perquè tenen un valor excepcional, per això, som partidari d’allò que no es coneix no es conserva, i els mapes són un mitjà. La societat demanda una major interacció amb l’administració, dit en altres paraules es diu “participació ciutadana”, i coneixent la trajectòria del Govern Balear no es caracteritza precisament per presumir d’aquest concepte, perquè no s’entén la imposició de taxes per a accedir al medi natural o emportar-se emmanillats dos escaladors per desconeixement de la normativa, per posar alguns exemples, i tot sembla indicar que existeix la idea de posar un focus d’atenció excessiu cap al col·lectiu, quan se li hauria d’acaronar, perquè mitjançant acords i consensos tindran ferms aliats en la defensa de l’espai i del medi ambient. Em consta que diversos sectors de la societat, usuaris dels seus espais naturals van queixant-se de les polítiques mediambientals, mai és tard per a asseure’s a dialogar, aprofitin aquesta oportunitat, tinguin de ben segur que totes les parts surten guanyant.

Vull tancar aquest post amb un últim comentari, el problema no és l’editorial, és l’usuari qui fa ús del mapa i ha de conèixer la normativa vigent de l’espai, l’administració té la seva part de responsabilitat de conscienciar i sensibilitzar, però prohibir per prohibir sota “el principi de precaució” no significa que es tingui un xec en blanc, sempre haurà d’estar avalat per informes científics, és Llei, no m’ho estic inventant.”

Publicat en FACEBOOK en el grup de MEDI AMBIENT I SEGURETAT FEDME

Traduït de l’original en castellà

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt