Ara llegint
La meitat de les aus exòtiques són espècies invasores

La meitat de les aus exòtiques són espècies invasores

Com van passant els anys més és una realitat que estem davant una invasió d’aus exòtiques catalogades com a invasores.   Tant és així que Medi Ambient recomana informar-se abans d’adquirir-ne un per evitar els danys a l’ecosistema dels que s’alliberen accidentalment al medi natural

Els centres del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) varen atendre 253 exemplars d’animals exòtics durant el 2020. Un 45% d’aquests, 114, són espècies invasores, la majoria tortugues de Florida; seguides d’aus psitàcids, com els lloros i les cacatues; i conills. 
 
Una de les funcions dels centres de recuperació de fauna és l’acollida i és en aquest sentit que hi arriben alguns animals els quals les persones ja no se’n poden fer càrrec per causes justificades. Aquí, però també hi arriben els animals decomissats, els que s’han escapat, els trobats amb algun problema i els que han necessitat assistència. 
 
Per illes, a Mallorca han entrat 194 animals: 66 tortugues de Florida, 31 aus com lloros, cacatues, guacamais i periquitos; 27 conills, 9 aus de falconeria i en menor mesura fures, nimfes, pitons reals, saures i dragons barbuts. Més de la meitat, 109, han estat trobats i 51 d’ells abandonats. 
 
Menorca té registrades 51 entrades, de les quals 40 corresponen a tortugues de Florida, seguides d’agapornis, ànecs, una tortuga de caixa i un degú, els dos darrers abandonats. A més s’ha registrat un híbrid d’Anas platyrhynchos. Els darrers anys s’ha elevat el nombre d’avisos per la presència d’ànneres híbrides en aquesta illa. Per això el COFIB fa una crida per  evitar l’alimentació d’aquests tipus d’animals amb l’objectiu de disminuir-ne la presència a zones urbanes i litorals, així com els possibles problemes sanitaris i genètics que poden comportar a les poblacions naturals.
 
A Eivissa han entrat 8 exemplars: 5 espècies d’aus, entre les quals s’hi troba una cacatua i una cotorreta; 2 espècies de rèptils, entre ells un exemplar de caiman que va arribar mort; i un conill d’índies que va comparèixer al medi natural. Cap de les espècies ingressades a Eivissa estan catalogades com a invasores. Cal recordar però, la incidència de dues espècies silvestres peninsulars d’ofidis que sí estan catalogades com a invasores a les Pitiüses i que han colonitzat l’illa les darreres dècades.  
 
Des del COFIB recorden la importància d’informar-se de les necessitats, tant legals com de manteniment, que tenen els animals exòtics abans d’adquirir-los, ja que el seu possible abandonament o fugida accidental en el medi natural és perjudicial per a les espècies autòctones. A més, la majoria dels animals que s’alliberen a la natura són incapaços d’adaptar-se al nou mitjà que els envolta. Els que s’adapten són potencialment perillosos per als nostres ecosistemes, com ha passat els darrers anys amb les tortugues de Florida, els ossos rentadors i altres espècies.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt