Ara llegint
La replantació de posidònia a la badia d’Alcúdia, amb un èxit de supervivència del 85% un any després

La replantació de posidònia a la badia d’Alcúdia, amb un èxit de supervivència del 85% un any després

La replantació de posidònia a la badia d'Alcúdia, amb un èxit de supervivència del 85% un any després

La Fundación Ochotumbao i l’associació Arrels Marines celebren l’èxit de la replantació de posidònia realitzada ara fa un any al litoral d’Alcanada, a la badia d’Alcúdia, que ha tengut un 85% de supervivència.

Durant aquest mes de maig s’han realitzat diverses immersions a la zona on ara fa un any es va realitzar la replantació, a càrrec de voluntaris i científics. La biòloga marina Gigi Torras, coordinadora científica d’Arrels Marines, ha dirigit la feina dels voluntaris que han revisat la zona de la replantació i comprovat l’estat de les 16 parcel·les replantades.

Una vegada finalitzades les immersions, Gigi Torras va declarat que “ha estat una gran satisfacció poder veure el creixement dels fragments replantats i comprovar l’èxit del projecte”. De moment els resultats mostren uns valors molt satisfactoris de supervivència, superant el 85% dels fragments vius en totes les tècniques utilitzades a les diverses parcel·les. La majoria s’han fixat i han generat noves arrels. “Són uns resultats molt encoratjadors i un motiu d’alegria que ens anima a continuar amb projectes com aquest”.

Encara que la replantació compleix un any, aquest projecte es va gestar l’any 2020, quan Arrels Marines va realitzar els primers estudis de caracterització dels fons marins i de determinació de la viabilitat i conveniència de realitzar la restauració en aquesta zona. Una vegada definit el projecte es varen tramitar els permisos pertinents, que es demoraren durant dos anys.

Superada la fase burocràtica, finalment es va dur a terme la replantació el mes de maig de 2023. Es realitzà en una zona del litoral d’Alcanada, entre 0 i 10 metres de fondària, que ha patit els impactes del trànsit d’embarcacions, el fondeig, abocament i pas de persones.

L’equip científic d’Arrels Marines, amb la col·laboració dels voluntaris, varen dur a terme la replantació de 16 parcel·les, amb 20 fragments a cada una, essent un total de 320 fragments de posidònia replantats. Cada fragment té diversos feixos de la planta.

Tot això no hauria estat possible sense el suport de la Fundación Ochotumbao. Aquesta entitat, fundada per l’actor i monologuista Dani Rovira i l’actriu Clara Lago, va proporcionar finançament imprescindible per fer del projecte una realitat.

El projecte de replantació de posidònia a Alcanada d’Arrels Marines té, per una banda, un vessant científic, experimentació amb tècniques innovadores de replantació en petites parcel·les, per analitzar diverses metodologies. D’aquesta manera podrà proporcionar noves eines de restauració per a futurs projectes.

Així mateix, té un component comunitari: persegueix implicar voluntaris, conscienciar la població i fer divulgació científica. El fet que l’àrea seleccionada sigui propera al litoral i de poca fondària afavoreix que pugui ser visitada i utilitzada com a recurs educatiu.

La Posidonia oceanica és una planta, una fanerògama marina, que juga un paper fonamental per a la resta d’espècies dels hàbitats marins del Mediterrani. Les praderies de posidònia proporcionen refugi i aliment a una gran quantitat d’espècies de tots tipus, des d’invertebrats a peixos. També suposa una importantíssima protecció a les platges: els esculls submarins esmorteeixen la força de les onades i les restes dipositades damunt la platja protegeixen l’arena de l’erosió del vent i les ones. El que és també fonamental, en el context actual de canvi climàtic, és la gran capacitat de retenció de diòxid de carboni de les praderies de posidònia i de producció d’oxigen, superior, per exemple, al dels boscos tropicals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt