Ara llegint
La vinya rebrota en ple mes de desembre per la calor. Unió de Pagesos demana auxili al Govern

La vinya rebrota en ple mes de desembre per la calor. Unió de Pagesos demana auxili al Govern

La vinya rebrota en ple mes de desembre per la calor. Unió de Pagesos demana auxili al Govern

La sequera, les altes temperatures i el desequilibri biològic dels cultius posen en risc la viabilitat de les explotacions agràries i ramaderes de l’illa de Mallorca després de tres anys d’encadenar xifres de rècord i en un any de molt poca aigua de pluja.

Davant aquesta situació, la Unió de Pagesos ha fet una crida a la Conselleria d’Agricultura perquè convoqui de forma immediata la Mesa del Canvi climàtic i de la Sequera, un òrgan de participació i coordinació entre els diferents agents del sector agrari per a fer front als efectes del canvi climàtic sobre el camp.

Segons el sindicat agrari, la situació és extrema i requereix d’actuacions urgents per a pal·liar els danys que està provocant la falta de pluges dels darrers mesos i les elevades temperatures, que han fet que la campanya del cereal sigui més incerta que mai i que alguns pagesos valorin fins i tot deixar de sembrar per la inviabilitat econòmica d’una campanya que es preveu molt dolenta.

A més, la situació meteorològica extremadament càlida pel moment de l’any fa que les plantacions d’arbres i vinya es trobin en una situació biològica límit perquè no han tengut els mesos de fred i de baixes temperatures necessàries i, fins i tot, alguns arbres han florit dins aquest mes de desembre i molta de la vinya ha rebrotat.

El secretari general de la Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, ha posat de manifest que el Govern Balear ha d’actuar de forma immediata i ha assegurat que “la Conselleria ha de preveure ja una línia d’ajudes per a compensar a curt termini el sector del cereal i de les farratges per no haver de tancar explotacions i per evitar l’eliminació de caps de bestiar davant la impossibilitat de fer front a les despeses d’alimentació derivades d’aquesta situació”.

Ordines ha afegit que “els cultius d’arbres i vinya hauran de tenir una compensació a curt termini, però la Mesa del Canvi Climàtic també haurà de donar solució a llarg termini per a aquests cultius i serà indispensable la implicació de la Universitat de les Illes Balears per a assegurar que les solucions siguin científiques i tècnicament adequades. Ja basta de negacionisme climàtic perquè cada dia que passa sense fer res és un dia que perdem”.

Davant aquesta situació insòlita i extrema, la Unió de Pagesos assegura que no es pot demorar ni un dia més la convocatòria de la Mesa i demana la implicació de tots els agents del sector agrari i de les administracions públiques per a trobar solucions conjuntes i efectives que garanteixin el futur del camp mallorquí.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt