Ara llegint
L’ajuda del Govern associada a l’ametla i a la garrova pujarà enguany fins a 1,5 milions d’euros

L’ajuda del Govern associada a l’ametla i a la garrova pujarà enguany fins a 1,5 milions d’euros

L’ajuda del Govern associada a l’ametla i a la garrova pujarà enguany fins a 1,5 milions d’euros

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, encapçalada pel conseller Joan Simonet, ha reunit avui el sector de la fruita seca per presentar les novetats de la campanya 2025 de l’ajuda associada a aquest cultiu. A la trobada hi han assistit representants de diverses associacions i entitats del sector, com ASAJA, Unió de Pagesos de Mallorca, UPA-AIA, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, IGP Ametlla de Mallorca, APAEMA, Camp Mallorquí, els consells insulars i diverses empreses.

Durant la reunió, Simonet ha destacat que les modificacions incorporades en els decrets del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027, que declaren tota la regió insular de les Illes Balears com a territori de secà àrid, tenen com a objectiu principal evitar l’abandonament dels cultius en àrees amb risc de desertificació. “Des de la Conselleria tenim molt clar que la producció de la fruita seca és un sector agrari estratègic per a les Illes”, ha assenyalat Simonet.

Els ajuts per a la campanya 2025 preveuen un import mitjà per hectàrea de 120 euros, arribant fins a un màxim de 133,55 euros. El pressupost total destinat a aquest sector serà de 1.534.099 euros, un augment significatiu del 57,07 % respecte a la convocatòria anterior. Aquests ajuts cobriran una superfície de 19.869,38 hectàrees de secà, amb 19.058,56 hectàrees a Mallorca i 796,95 hectàrees a Eivissa.

Juntament amb el conseller Simonet, han participat en la reunió el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández; el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés; i el gerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), Joan Coll. Durant la trobada, s’han presentat els resultats de la tramitació de les ajudes 2021-2022, que van comptar amb un pressupost final de 2.725.124 euros i 125 expedients aprovats per un valor mitjà de 16.981 euros. Fins ara, s’han pagat 424.153 euros, amb un procés de pagament que no supera els dos mesos des de la sol·licitud.

Pel que fa a la convocatòria de 2024, s’ha informat que compta amb un pressupost inicial de 2.135.310 euros. S’han presentat 120 sol·licituds amb una mitjana de subvenció de 25.529 euros, un 59 % més que la convocatòria de 2021.

A més, s’han abordat altres temes com les estadístiques de superfícies i produccions de fruita seca, les assegurances agràries, les actuacions del Pla de Control de la Llei de la Cadena Alimentària en el sector, i la campanya de la garrova 2024.

El Pla de Reestructuració del Sector de la Fruita Seca, que s’executarà fins al 2027 dins el marc de la PAC, compta amb un pressupost total de 28 milions d’euros. Les seves línies d’actuació inclouen la recuperació d’almenys el 25 % de la superfície perduda de cultiu de l’ametlla, la contenció de la Xylella Fastidiosa, l’augment del valor afegit de la producció d’ametlla i garrova, la millora dels sistemes de producció, i l’enfortiment de les estructures organitzatives i de comercialització, especialment les cooperatives.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt