Ara llegint
L’augment de les onades de calor marines posa en perill la supervivència de la gorgònia roja al Mediterrani

L’augment de les onades de calor marines posa en perill la supervivència de la gorgònia roja al Mediterrani

L'augment de les onades de calor marines posa en perill la supervivència de la gorgònia roja al Mediterrani

El canvi climàtic està deixant una empremta irreversible en els nostres mars, i un dels efectes més devastadors és l’increment de la freqüència i intensitat de les onades de calor marines. Un recent estudi, liderat per la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), ha revelat les greus conseqüències d’aquest fenomen per a la gorgònia roja (Paramuricea clavata), una espècie de coral tou emblemàtica del Mediterrani.

Segons l’estudi, publicat recentment a la revista Journal of Animal Ecology, l’onada de calor extrema de l’any 2022 va provocar una mortalitat sense precedents en aquesta espècie, afectant el 70% de les colònies situades al parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquests resultats són alarmants i posen en dubte la viabilitat d’aquesta espècie, essencial per a la biodiversitat dels ecosistemes bentònics.

Un escalfament letal

L’estudi va avaluar l’impacte de les onades de calor marines ocorregudes entre 2016 i 2022 en set poblacions de Paramuricea clavata a la zona protegida de les Illes Medes. Els resultats mostren un augment significatiu de la mortalitat durant els anys amb esdeveniments més intensos i prolongats: 2017, 2018, 2019 i 2022. En aquests quatre anys, les temperatures van superar els 24,3 °C, amb el 2022 registrant la major mortalitat.

“El 2022, la proporció de colònies afectades pels 50 dies d’onada de calor va ser propera al 70%, amb un percentatge de superfície danyada de gairebé el 40%, xifres sense precedents des que vam començar a monitoritzar aquestes poblacions”, expliquen els autors de l’estudi. Aquest impacte acumulat d’onades de calor anteriors, juntament amb la lenta recuperació de la gorgònia roja, accentua la gravetat de la situació.

Un futur incert per a la gorgònia roja

Fins ara, les poblacions de P. clavata en aquesta petita reserva marina havien mostrat una major resistència a les onades de calor en comparació amb altres poblacions del Mediterrani. Aquesta resiliència havia portat els investigadors a considerar-les com un possible refugi climàtic. Tanmateix, els resultats del nou estudi fan preveure un futur incert per a aquesta espècie a tot el Mediterrani, suggerint que la seva capacitat de resistència podria no ser suficient per garantir la seva supervivència en un escenari d’escalfament continu.

A més, la desaparició d’aquesta espècie podria desencadenar un greu deteriorament de la biodiversitat i del funcionament dels ecosistemes coral·lígens, el hàbitat marí més divers del Mediterrani. La situació és tan crítica que, fins i tot amb la implementació de mesures per mitigar l’impacte a l’àrea protegida, els científics són pessimistes sobre la capacitat de recuperació de l’espècie.

Foto: Eneko Aspillaga / IMEDEA

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt