Ara llegint
Madrid vol equiparar les condicions laborals dels bombers i agents forestals a tot el país

Madrid vol equiparar les condicions laborals dels bombers i agents forestals a tot el país

El Consell de Ministres ha acordat tornar a remetre a les Corts dos projectes de llei que estableixen el marc jurídic bàsic dels bombers forestals i els agents forestals i mediambientals, atès que la darrera convocatòria electoral va impedir-ne la tramitació.

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic, Teresa Ribera, ha recordat que la normativa de les comunitats autònomes regula els dos col·lectius, cosa que provoca desigualtats entre els treballadors, de manera que la decisió adoptada ahir en Consell de Ministres “assegura unes condicions laborals i professionals equivalents a tot el país”.

Ribera ha destacat la tasca que fan aquestes persones durant tot l’any. “És imprescindible estar preparats els 365 dies en matèria d’incendis, en prevenció i en capacitat de reacció” i dotar-los d’un règim que “pugui ser reconeixible a tot el territori, amb categories professionals, drets laborals, cobertures i condicions comunes a tot el territori”, ha reiterat la vicepresidenta tercera.

El compromís del Govern central en la prevenció i lluita contra els incendis, així com en la defensa i protecció del medi ambient “fa imprescindible reforçar la normativa per cuidar qui ens cuida”, ha remarcat.

Bombers forestals

En el cas dels bombers forestals, Teresa Ribera ha explicat que la norma regularà les condicions d’aquests 20.000 professionals que presten un servei essencial, com és la prevenció i l’extinció d’incendis, però també fan tasques de prevenció, vigilància, detecció, manteniment de infraestructures, instal·lacions i equips.

La norma aprovada ahir recull principalment dues reivindicacions del col·lectiu, segons ha exposat la vicepresidenta: la possibilitat de comptar amb una jubilació anticipada equiparable a la dels bombers “urbans” i l’opció d’accedir a una segona activitat quan, per dictamen mèdic, no puguin prestar un servei ordinari, però no estiguin en situació d’incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa.

A més, el text preveu l’aprovació d’un reglament específic que tingui en consideració l’exposició de riscos especials que té aquest col·lectiu, el tipus d’accidents laborals que pot patir o les malalties professionals específiques que pot patir com a conseqüència de l’exercici de les funcions.

Agents forestals i mediambientals

La ministra també ha apuntat que hi ha uns 6.000 agents forestals i mediambientals repartits per tot el territori, dependents de diferents administracions públiques, que han desenvolupat marcs normatius diferents. L’Executiu considera necessari que tinguin un marc bàsic que reguli les funcions que exerceixen i les condicions d’accés a aquestes tasques.

La futura llei reforçarà la consideració d’aquests agents com a policia administrativa especial i policia judicial en sentit genèric. A més, tenen efectes legals el caràcter d’agents de l’autoritat.

La vicepresidenta ha afegit que els reglaments generals de vehicles i de circulació introduiran modificacions perquè els cotxes oficials dels agents forestals i mediambientals tinguin la consideració de vehicle prioritari de policia administrativa especial i d’emergències i siguin reconeixibles per qualsevol ciutadà.

Foto: IBANAT

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt