Novembre, un altre mes de rècord amb 2’3 graus per damunt els valors normals
El novembre de 2024 passarà a la història climàtica de les Illes Balears com un dels més càlids mai registrats. Segons l’informe preliminar de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) referit al mes que acabam de deixar enrere, la temperatura mitjana mensual va ser de 16,7 °C, amb una anomalia de 2,3 °C respecte als valors normals. Això el situa al mateix nivell que el novembre de 2022, sent els més càlids des de 1961.
Les dades mostren que Mallorca i Eivissa van viure un mes extremadament càlid, mentre que Menorca i Formentera van ser considerades molt càlides. Entre les anomalies més impactants es troben la registrada a Can Sion de Campos (Mallorca), amb una diferència de 2,9 °C sobre la mitjana i la segona temperatura màxima més alta per un novembre a Palma Portopí: 26,4 °C.
Aquest increment tèrmic no es va limitar a les màximes: a diverses estacions, les mínimes nocturnes també van ser inusualment elevades. A Portocolom (Mallorca), la mínima del dia 4, de 21,0 °C, va superar tots els rècords de la sèrie.
Precipitacions, entre la sequera i els episodis intensos
Pel que fa a les precipitacions, el novembre es va situar en valors normals, amb una mitjana de 83,7 l/m². Tanmateix, es va observar una forta disparitat territorial. Mallorca i Eivissa van tenir registres lleugerament superiors a la mitjana, mentre que Menorca va patir un mes sec, amb un dèficit de pluja del 52%. Ciutadella Cala Galdana va destacar per la sequera extrema, amb només 24,2 l/m², un 72% menys del normal.
En contraposició, algunes zones com la Serra d’Alfàbia (Mallorca) van registrar precipitacions molt intenses, amb 250,4 l/m², un 133% més del normal. També es van comptabilitzar diversos dies de tempestes, boires i fins i tot un episodi de precipitació en forma d’aguaneu a cotes altes de Mallorca.
El novembre es va caracteritzar per una baixa intensitat de vent, amb menys dies de vent fort de l’habitual en tots els aeroports de les illes. A més, es van observar dos dies amb presència de pols en suspensió a Mallorca i Eivissa, i una espectacular mànega marina va ser avistada des de Santa Eulària del Riu (Eivissa) el dia 12.