Passa endavant per ordenar el fondeig a s’Estany des Peix
La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern balear, Llorenç Mas, i el conseller insular de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, han presentat avui el Pla de gestió de Formentera Xarxa Natura 2000, així com la mesa de seguiment per a l’ordenació de fondeigs a s’Estany des Peix, que s’ha constituït avui mateix.
El pla de gestió engloba un total de 8.518,49 hectàrees repartides en cinc espais de la Xarxa Natura 2000. D’aquests, n’hi ha dos (la Mola i cap de Barbaria) que són espais maritimoterrestres mentre que els altres tres (cala Saona, platja de Migjorn i ses Platgetes) són exclusivament marins. En tots aquests espais, s’hi ha contrastat la presència de 12 tipus d’hàbitat d’interès comunitari, cinc dels quals de tipus prioritari.
“Aquest pla és molt important per a Formentera, ja que tot l’àmbit marí que envolta l’illa queda protegit de manera efectiva i és una passa endavant en el camí que hem emprès des de fa anys per tenir una illa protegida”, ha assenyalat Alejandra Ferrer. En aquest sentit, Ferrer ha recordat que des del Consell “s’està treballant juntament amb el Govern perquè es desenvolupi el projecte de regulació dels fondejos a tot el litoral de l’illa”.
A més, la presidenta del Consell ha destacat “la importància de la concessió de la gestió de s’Estany des Peix per poder regular aquest espai protegit que és patrimoni de Formentera”.
Els usos i activitats amb aquest pla queden regulats per fer-los compatibles amb la conservació de l’espai, així com amb l’execució de mesures de gestió que afavoriran l’estat favorable dels diferents hàbitats i espècies. Així, per exemple, es preveuen mesures concretes per a mesurar els impactes humans sobre el dofí mular o la tortuga babaua.
Regulació s’Estany des Peix
D’altra banda, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha anunciat que el Consell ja disposa de la concessió administrativa de la Demarcació de Costes per gestionar i ordenar els fondeigs a s’Estany des Peix. Aquesta concessió és per un període de 15 anys, prorrogables a 15 anys més.
Aquest projecte es va signar l’any passat entre el Consell i el Govern balear i contempla la instal·lació de 285 fondejos (207 ecològics i 78 a una zona de pantalans flotants) a més de la regulació d’activitats i neteja de la zona.
En primer lloc, el conseller Sanz s’ha mostrat “molt satisfet perquè es fan dues passes molt importants per protegir el medi terrestre i també el medi marí”. El conseller ha destacat que s’ha aconseguit desencallar aquest projecte “emblemàtic per a l’illa” i hi ha subratllat que “aquest projecte permet recuperar l’equilibri ecològic amb usos tradicionals d’aquest indret”.
Després de la roda de premsa, s’ha celebrat la primera reunió de seguiment, formada per tres persones del Consell i tres persones del Govern, en la qual s’ha començat a elaborar un calendari per a la gestió de s’Estany des Peix. El conseller ha destacat el treball conjunt i de coordinació amb el Govern perquè sigui el Consell, “l’administració més propera”, la que gestioni aquest espai.
Tal com recull el conveni, per l’adjudicació dels amarraments, el Consell elaborarà i proposarà un reglament d’ús que establirà els requisits mínims per accedir a un amarrament que vetlli per la conservació dels valors mediambientals i tradicions propis de l’estany.
Per part seva, el Govern assumeix el seguiment i el control científic dels efectes de les instal·lacions en la flora, la fauna i el medi ambient i, si escau, l’execució de projectes de recuperació i de conservació dels hàbitats associats a l’estany, amb la col·laboració del Consell insular. El projecte està finançat amb 652.154€ provinents dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).