Ara llegint
Principi d’acord per actuar contra l’atac de cans als ramats d’ovelles

Principi d’acord per actuar contra l’atac de cans als ramats d’ovelles

Una trentena d’atacs de cans a ramats d’ovelles en poc temps ha fet saltar totes les alarmes per tal d’establir nous mecanismes que serveixin per acabar amb un problema que ha tornat massa freqüent al fora vila de Mallorca.

La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) ha celebrat avui una jornada de treball juntament amb representants de les conselleries d’Agricultura i d’Interior de la qual n’ha sortit una comissió que s’encarregarà d’establir mesures encaminades a acabar amb uns atacs que requereixen d’una resposta ferma per part de les institucions per frenar-les.

El president de la FELIB, Antoni Salas, ha parlat d’una trentena d’atacs de cans amb el resultat de 200 ovelles mortes en tan sols alguns mesos. També s’han registrat atacs a aviram, i el problema és comú de la pràctica totalitat dels municipis de la part forana de Mallorca.

Segons Salas, en la majoria dels casos ha estat impossible localitzar l’animal causant dels atacs, i quan sí que ha estat possible, es tractava de cans que era obvi que estaven abandonats, mentre que d’altres no portaven xip i, per tant, no se n’ha pogut localitzar el propietari. En aquests casos el propietari dels animals massacrats no rep indemnització.

Una de les mesures acordades avui és el disseny d’una campanya divulgativa de conscienciació als mitjans de comunicació, adreçada als propietaris de cans, perquè compleixin les ordenances municipals de tinença d’animals i els equipin amb el corresponent xip. També s’apel·larà a la seva responsabilitat perquè tenguin el ca correctament custodiat i no l’abandonin mai o no deixin que s’escapi.

Una part important de les accions a realitzar estan encaminades a la conscienciació dels propietaris dels cans, perquè no permetin que els fugin i acabin atacant el ramat, especialment d’aquells que tenen la categoria de perillosos. A més, segons recorda Salas, des del moment que un ca ataca un altre animal passa a ser considerat un ca potencialment perillós, independentment de quina sigui la seva raça.

Entre les mesures que es posaran en marxa es preveu continuar amb la formació dels agents de les policies locals dels municipis en el protocol d’actuació davant aquests casos, la homogeneïtzació de les ordenances de tinença d’animals en els diferents municipis, i conscienciar també els propietaris de cans a no abandonar-los i a seguir estrictament tot allò que marquen les ordenances municipals. També es revisaran els protocols per si cal introduir alguna modificació en el seu text, s’insistirà en tenir els registres de cans -especialment dels perillosos- actualitzats en tot moment, i es procurarà facilitar al ramader la interposició d’una denúncia quan hagi rebut un atac.

Les diferents institucions implicades en la lluita contra aquesta xacra rural signaran aviat un conveni de col·laboració i posaran en marxa una campanya de conscienciació que arrancarà dia 1 de març i es mantendrà en vigor fins el dia 30 de juny.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt