Ara llegint
Tècnics i voluntaris retiren 385 kilos de residus en aigües de Cabrera

Tècnics i voluntaris retiren 385 kilos de residus en aigües de Cabrera

No hi ha  lloc a la mar ni a la terra que s’alliberi de la brutor que els homes tirem sense cap escrúpol ni un ni cap control. En aquest cas i sobre tot, els plàstic en són la xacra més abundant i perillosa per tardança de cents d’anys que comporten la seva desaparició.  El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat aquest dijous, el Parc Nacional Marítim terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, que participa en el projecte europeu Plastic Busters MPAs, objectiu del qual se centra en l’estudi de l’impacte que provoquen els plàstics a les àrees marines protegides.

La visita s’ha fet a les instal·lacions del Port de Cabrera, on actualment un grup de tècnics està classificant els residus recollits fins ara a les tres platges de Cabrera que formen part del projecte: el Burrí, n’Enciola i els Palangrers. En total els tècnics del parc i entitats voluntàries han arreplegat 385,73 quilos de residus, dels quals més del 90% eren plàstics. D’aquests, 212,6 es van recollir a la platja del Burrí, 50,82 a Els Palangrers i 122,55 a n’Enciola.

Els residus es classifiquen segons si són polímers artificials (com fibres sintètiques), cautxú, roba, paper i cartró, fusta processada, metall, vidre, ceràmica, residus sanitaris, residus metges i parafina.

Mir ha posat en valor el fet que el Parc Nacional sigui un dels «punts neuràlgics d’un projecte ambiciós i d’àmbit europeu». «Ens permet iniciar un camí que esperam poder seguir en el futur en la línia del que marca la Llei de Residus i que les tasques d’aquests tipus siguin cada vegada menys necessàries perquè hem d’aconseguir reduir la presència de plàstics a la mar», ha afegit.

Plàstic Busters és un projecte en el qual participen onze àrees marines protegides de l’àmbit mediterrani i que té per objectiu mantenir la biodiversitat, així com preservar els ecosistemes naturals de les àrees marines protegides pelàgiques i costaneres mitjançant la lluita contra els fems marins. Els espais naturals que hi formen part, com Zakhyntos a Grècia, l’arxipèlag Toscà d’Itàlia i Còrsega, recullen i analitzen els residus que hi troben compartint la mateixa metodologia i posen en comú iniciatives per tal de minimitzar l’ús del plàstic en els seus àmbits de protecció.

Un altre dels grans objectius del projecte és estudiar l’impacte que els fems marins té sobre la flora i la fauna marina. Fins ara ja s’ha completat la recollida de mostres a diferents espècies d’àguiles peixateres i cetacis (catxalot, dofí comú, dofí mular i cap d’olla), que estan pendents d’analitzar.

Està previst que enguany el Parc Nacional de Cabrera transfereixi les experiències i els coneixements del projecte a les altres deu àrees marines protegides que participen en el projecte.

Durant la vista, s’ha estrenat la nova embarcació, anomenada Nacra, que s’emprarà per fer tasques de control i vigilància a l’àmbit marí del Parc Nacional. Es tracta d’una semirígida amb una part de cabina amb una eslora de de 8,60 metres i una mànega de 3,06 metres.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt