Simulacre de contaminació marina a la zona costanera de la platja de Ciutat Jardí, a Palma

Aquest matí s’ha duit a terme amb èxit un simulacre d’emergència ambiental al litoral de la platja de Ciutat Jardí, durant el qual s’ha activat el Pla Estatal de Protecció de la Ribera del Mar contra la Contaminació (Pla Ribera), amb l’objectiu d’avaluar la capacitat de resposta davant un possible episodi de contaminació marina.
L’exercici, organitzat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha simulat la col·lisió entre dos vaixells davant el port de Palma amb el resultat d’un vessament que ha arribat a la platja de Ciutat Jardí, fet que ha permès posar en marxa els protocols d’actuació que preveu el Pla Ribera.
El simulacre s’ha duit a terme en dos dies. El primer dia, ahir, es va fer un exercici d’activació dels diferents plans d’emergència en cas d’accident marítim amb vessament i risc de contaminació de la costa, a la seu de l’Autoritat Portuària, amb la participació de tècnics de la DGEI.
Paral·lelament, a la zona de la platja de Ciutat Jardí, es va dur a terme una formació pràctica sobre l’ús de materials de lluita contra la contaminació, amb el desplegament de la Unitat de Comandament Avançat (UCA) i d’una dutxa de descontaminació.
En el dia d’avui s’ha duit a terme un nou exercici a la platja de Ciutat Jardí, que forma part del conjunt de simulacions pràctiques previstes dins aquest dispositiu, i que ha permès continuar amb la formació i l’entrenament del personal implicat.
Per part del Govern de les Illes Balears, ha participat en el simulacre la Direcció General d’Emergències i Interior, amb tècnics d’emergències i personal de la UOP[MMS1] [ETA2] (Unitat Operativa d’Emergències) i la mobilització de la Unitat de Comandament Avançat (UCA), i han duit a terme les tasques de coordinació dels organismes una vegada que la contaminació ha arribat a terra. En aquest sentit el director general d’Emergències i Interior, Pablo Gárriz, ha destacat que “Al final, amb aquest tipus d’exercicis el que busquem és garantir que la resposta sigui el més eficaç i eficient possible. I això se sustenta amb actuacions de col·laboració, cooperació i coordinació”.
També hi han intervingut la Direcció General de Costes i Litoral, la Direcció General de Ports i Transport Marítim, per reforçar la coordinació i cooperació entre administracions en la resposta davant contaminacions marines, i Ports de les Illes Balears (Ports IB), que ha col·laborat activament en l’exercici amb la cessió de dues embarcacions, una de platja, per a operacions en zones de poca profunditat, i una altra de litoral, per a actuacions en trams de costa més amplis.
Pel que fa altres organismes o institucions, hi han participat l’Ajuntament de Palma, l’Autoritat Portuària de les Balears, Salvament Marítim, Capitania Marítima, la Creu Roja, la Guàrdia Civil, voluntaris de protecció civil (de Llucmajor, Calvià i Palma), TRAGSA i protecció civil de l’Estat, unint esforços per garantir una resposta àgil i coordinada davant la contaminació del litoral.
Durant el simulacre s’han mobilitzat equips especialitzats en la lluita contra la contaminació marina, embarcacions de contenció i recuperació, barreres flotants de contenció, així com personal tècnic de protecció ambiental, salvament marítim i serveis d’emergència. A més, s’han activat els sistemes d’alerta, comunicació i coordinació interadministrativa.
El Pla Ribera estableix mesures preventives, de resposta immediata i de seguiment per reduir l’impacte ambiental dels vessaments accidentals al mar i protegir la biodiversitat, els recursos pesquers i les zones costaneres més vulnerables.