Turquia s’interessa per l’ús dels camps de boies per a la protecció de la seva posidònia
Una delegació del Ministeri de Protecció de Béns Naturals de Turquia ha visitat aquests dies les Illes Balears per conèixer de primera mà les actuacions que el Govern Balear du a terme per a la protecció de la posidònia i la implementació de camps de boies, mesures clau per a la conservació del medi marí. Aquesta trobada s’emmarca dins la col·laboració entre ambdues regions per reforçar la protecció dels ecosistemes marins del Mediterrani.
El president de l’Agència Turca de Medi Ambient, Ferhat Pirinççi, i altres representants del govern turc, entre ells Haci Abdullah Uçan, responsable de la Direcció General de Protecció de Béns Naturals, s’han reunit amb la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern Balear, Anna Torres, i tècnics del Servei de Vigilància de Posidònia. La trobada ha permès intercanviar experiències sobre la gestió de la posidònia, una planta marina de vital importància per a la salut dels ecosistemes mediterranis i que està en perill a causa de l’impacte de les àncores i altres activitats humanes.
El Govern Balear ha explicat els esforços que s’han realitzat per reduir aquest impacte, destacant la instal·lació de camps de boies ecològiques en diverses zones protegides, una mesura que ha demostrat ser efectiva per protegir la posidònia de l’efecte devastador de les àncores de les embarcacions. Aquesta experiència ha captat l’interès dels representants turcs, que es plantegen implementar proves pilot similars a les seves costes per mitigar els danys en les seves pròpies praderies marines.
A més de les reunions tècniques, la delegació turca ha tengut l’oportunitat de visitar diverses instal·lacions a Mallorca, on han observat el funcionament dels sistemes de protecció marina de les Illes Balears. Aquests sistemes, que inclouen camps de boies i mecanismes de vigilància per evitar l’abocament d’àncores sobre les praderies de posidònia, formen part d’una estratègia global per garantir la conservació d’aquest valuós ecosistema.