Ara llegint
Un estudi revela que les gavines són millor dispersadores dels pinyols d’oliva del que es pensava

Un estudi revela que les gavines són millor dispersadores dels pinyols d’oliva del que es pensava

L’endozoocòria és la dispersió de llavors a través de la seva ingestió per part de vertebrats i la posterior defecació en un lloc diferent. Resulta un procediment vital per a la reproducció i expansió de les plantes.

Tot i que aquest mecanisme ha estat àmpliament estudiat en les dècades recents, la majoria dels estudis s’han centrat en animals frugívors especialitzats, deixant de banda les aus granívores o omnívores, que també juguen un paper crucial en la dispersió de llavors, fins i tot a llargues distàncies, més del que es anteriorment es pensava.

Un estudi recent, en el qual ha participat un grup de recerca de l’IMEDEA, revela el paper vital de les gavines argentades en la dispersió de llavors d’olivera a les Illes Balears. Aquest paper guanya una importància particular en els ecosistemes insulars, com el nostre, on la presència d’animals frugívors especialitzats és limitada, la qual cosa requereix la dispersió a llargues distàncies per a la colonització de noves àrees.

Un mecanisme essencial en aquest procés és la endozoocoria, que es refereix, com hem dit, a la dispersió de llavors a través de la ingestió per part de vertebrats.

Les gavines argentades són protagonistes clau en aquest procés. La seva mobilitat, juntament amb la seva capacitat per a criar en illes amb vegetació escassa, les converteix en vectors significatius per a la dispersió de llavors.

Un estudi realitzat a les illes Balears va analitzar el comportament d’aquestes gavines argentades (Larus michahellis), que s’alimenten principalment de descarts tant urbans com pesquers.

Utilitzant tecnologia de seguiment per GPS, es va descobrir que aquests ocells dispersen llavors d’oliva a distàncies significatives, fins i tot entre diferents illes de l’arxipèlag. Sorprenentment, les olives domèstiques es van dispersar a distàncies majors i en direccions específiques, la qual cosa podria facilitar la seva colonització i expansió si les condicions de l’entorn són adequades.

Aquest estudi posa de manifest el paper crucial de les gavines en la dispersió de llavors a llarga distància en els ecosistemes insulars, especialment per a fruits grans com les olives. I, d’altra banda, aquestes troballes subratllen la importància de comprendre i conservar les interaccions entre els ocells i les plantes en aquests entorns únics.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt