Ara llegint
El Govern Balear expropiarà els primers 56 pisos buits de bancs i immobiliàries per destinar-los a lloguer social

El Govern Balear expropiarà els primers 56 pisos buits de bancs i immobiliàries per destinar-los a lloguer social

El nou conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha signat avui la primera resolució per a l’expropiació d’ús d’habitatges buits de grans tenidors inscrits en el Registre de grans tenidors de les Illes Balears. En aquesta primera resolució d’expropiació s’inclou un total de 56 habitatges.

Aquesta expropiació d’ús o cessió d’ús és una mesura inclosa en la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l’habitatge de les Illes Balears, i, amb l’abast de la resolució adoptada avui, és pionera a tot l’Estat.

La resolució signada avui suposa l’inici de l’expropiació del primer paquet de pisos buits de grans tenidors que —una vegada completat tot el procés legalment establert— es podran incorporar al parc d’habitatge social que gestiona l’IBAVI durant set anys.

Dels primers 56 habitatges dels quals se n’expropiarà l’ús per set anys n’hi ha 27 ubicats a Mallorca, 23 a Menorca i 6 a Eivissa.

Els 27 habitatges de Mallorca estan situats a Palma (11), Inca (11), Llucmajor (2), Manacor (2) i Calvià (1).

Els 23 de Menorca es troben a Ciutadella (17) i Maó (6).

Els sis d’Eivissa són a Eivissa (1), Santa Eulària des Riu (2) i Sant Antoni de Portmany (3).

En els propers dies es publicarà la resolució en el BOIB, es notificarà als grans tenidors l’expropiació d’ús i s’obrirà un termini per a la presentació d’al·legacions.

Aquests habitatges han estat visitats per personal tècnic de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura i s’han considerat adequats (per les dimensions, característiques i estat) per incorporar-se al parc d’habitatge social.

El conseller ha destacat que amb aquesta primera resolució es comença a materialitzar una de les iniciatives més innovadores de la Llei de l’habitatge de les Illes Balears: la cessió obligatòria dels pisos buits dels grans tenidors en aquells llocs on hi ha una objectiva necessitat d’habitatge.

«És una mesura pionera a tot l’Estat. En aquests moments, tot i que hi ha algunes comunitats que tenen figures assimilables, estan, la majoria, en fase de detecció de pisos buits i no s’ha produït cap mesura de cessió obligada d’habitatges de l’abast de la que avui s’inicia a les Illes Balears, que inclou 56 pisos», ha explicat Josep Marí.

Ha insistit el conseller en què aquesta és una mesura que permet treure pisos del mercat especulatiu per posar-los en mans de qui més ho necessita i que retorna la seva funció social a l’habitatge, que s’incompleix quan aquests estan tancats.

La cessió d’ús és un procediment expropiatori, per la qual cosa no és gratuït per a l’Administració, que haurà de pagar un preu just per poder utilitzar durant set anys aquests pisos i destinar-los a lloguer social.

Per a aquest primer paquet de pisos per expropiar, es preveu un cost d’1,8 milions d’euros. Als grans tenidors —segons ho determina la llei— se’ls paga una compensació per l’expropiació d’ús pels set anys en un únic pagament.

El preu de compensació que pagarà el Govern per aquests habitatges és considerablement inferior als preus de lloguer que té registrats (com a índex de referència de preus) per a la comunitat autònoma de les Illes Balears el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquest índex fixa un preu mitjà mensual de 624 euros, mentre que la quantitat que pagarà el Govern és d’una mitjana de 391 euros mensuals.

Les persones a les quals se’ls adjudicaran aquests pisos (una vegada que s’incorporin al parc públic) pagaran un lloguer que sempre s’adaptarà a la seva capacitat econòmica i mai no superarà el 30% dels ingressos. El Govern assumeix amb recursos públics la diferència entre el lloguer que pagarà el llogater i la compensació al gran tenidor, si es dona aquesta circumstància.

El cost

Per als pisos de Mallorca la mitjana del preu que el Govern pagarà al gran tenidor és de 408 euros al mes. La previsió total és de 926.000 euros en compensació per la cessió. 

A Menorca, el preu mitjà que es pagarà serà de 336 euros mensuals (un total de 649.000 euros per la compensació al gran tenidor).

A Eivissa és on es pagarà el preu més alt: 530 euros mensuals. La previsió pressupostària per a Eivissa és de 266.00 euros per a la indemnització als grans tenidors.

Finalment recordar que, paral·lelament a l’expropiació d’ús d’aquest primer paquet de pisos, el Govern segueix una segona línia d’acció respecte dels pisos dels grans tenidors: l’exercici del dret de tempteig i retracte en les operacions de disposició d’habitatges entre els grans tenidors. Al mateix temps, reforça el control sobre els grans tenidors, amb sancions més greus pels incompliments.

L’objectiu del Govern és, per aquesta segona via, poder adquirir uns 40 habitatges per destinar-los també a lloguer social. De moment, s’ha iniciat ja el procés d’adquisició per aquesta via de vuits habitatges ubicats a Palma, Manacor i es Mercadal.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt