Ara llegint
El projecte d’autoconsum compartit de Ciutadella i Sant Antoni de Portmany a punt per adjudicar-ne les obres

El projecte d’autoconsum compartit de Ciutadella i Sant Antoni de Portmany a punt per adjudicar-ne les obres

L’Institut Balear de l’Energia (IBE) ha proposat aquest dilluns l’adjudicació de les obres dels projectes d’autoconsum compartit de Ciutadella (Menorca) i Sant Antoni de Portmany (Eivissa).

En el cas de l’autoconsum compartit de Sant Antoni de Portmany, es tracta d’una instal·lació de 110 kW de potència que es realitzarà a la coberta del CEIP Cervantes i que produirà 167.412 kWh l’any. L’execució de les obres va sortir a licitació amb un pressupost de 181.975,32 euros i s’ha proposat l’adjudicació a l’empresa Electrotec Monrabal, per un import de 88.730 euros més IVA, el que fa un total de 107.363,3 euros.

Pel que fa al projecte de Ciutadella, es tracta d’una instal·lació de 39,6 kW sobre la teulada del CEIP Mare de Déu del Toro. Aquesta produirà 57.398 kWh l’any. El pressupost de licitació de les obres era de 67.402,65 euros i s’ha proposat l’adjudicació a l’empresa IMS 2020 Soluciones de Energía, per un import de 43.032,32 euros més IVA, és a dir, un total de 52.069,11 euros. Aquestes instal·lacions seran finançades a càrrec de l’Impost de Turisme Sostenible.

En sengles casos, el termini màxim d’execució de les obres s’ha fixat en 18 setmanes. L’energia que produeixin aquestes dues instal·lacions es vendrà a preu de cost als particulars, a les empreses i a les administracions locals d’ambdós municipis.

Aquests projectes que impulsa l’Institut Balear de l’Energia s’emmarquen dins les polítiques per augmentar la penetració d’energies renovables i de democratització de l’energia que està duent a terme la Vicepresidència del Govern de les Illes Balears. La seva execució és especialment rellevant, no només pel seu vessant ambiental —reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i de contaminants atmosfèrics—, sinó també per l’abaratiment de la factura per als consumidors vulnerables, en el cas dels autoconsums compartits.

Ciutadella i Sant Antoni de Portmany seran els següents projectes d’autoconsum compartit que la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica posarà en marxa a través de l’IBE després de la instal·lació del primer projecte d’autoconsum compartit de Balears, situat al municipi de Santa Eugènia i del següent licitat a ses Salines, tots dos a Mallorca.

Cal recordar que està previst que enguany també es posin en marxa projectes de característiques similars a Deià i Consell —ambdós a Mallorca—, i es preveu que per a l’any 2022 es posin en marxa una trentena més de projectes.

L’IBE, durant l’any 2021, ha invertit 750.000 euros en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW. En aquest sentit, s’han instal·lat o s’instal·laran damunt cobertes de centres educatius, aparcaments o solars, i s’obrirà el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres de les instal·lacions.

Cal recordar que l’IBE ha signat amb cadascun dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l’ús dels espais per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals. Aquest programa té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt