Ara llegint
Ara és temps de calçots

Ara és temps de calçots

El calçot (Allium Cepa) és una verdura comestible, allargada, que s’assembla a la ceba tendra, tirant a dolça, molt saludable, entre moltes altres coses pels seus efectes anticancerígenes, originària de Valls (Alt Camp, Tarragona), oscil·la entre els 15 i els 30 centímetres, és un dels plaers i plats típics de la gastronomia catalana, que de cada vegada va calant més dins les nostres contrades, on alguns pagesos ja l’estan cultivant.

La matèria prima de les calçotades és, indiscutiblement, el calçot (habitualment entre una dotzena i vint unitats per persona), que es solen recollir manualment entre novembre i Setmana Santa, depenent de la climatologia, torrats, sense rentar-los ni treure’ls la terra, amb una petita flamarada, sobre la graella, fent el foc amb les restes de poda de les parres, o tronquets molt prims; sent també clau i fonamental una bona salsa romesco o salvitxada, feta la nit abans, amb ametlles i avellanes torrades i picades, oli d’oliva, sal, tomàtigues i alls tendres, pebre vermell, julivert i menta, amb una proporció d’acord amb els gusts de cada un.

Els calçots es serveixen a la taula, tal com surten de damunt la torradora, embolicats amb cinc o sis fulles de diari, sobre una teula, per conservar millor la calentor i acabar d’enconfitar-se, amb grups d’entre quinze i vint calçots. Després de pelats es posen en remull dins la romesco, i arriba el moment sublim: a gaudir de la calçotada. A pesar de les taques a la roba i de les mans emmascarades, segur que repetireu la inoblidable experiència.

Tu tens la clau

El curtmetratge de Pimeco “Tu tens la clau” sobre l’aclaparadora hegemonia de les grans superfícies (més bons preus, però habitualment menys qualitat i productes forans i llunyans), i de les gegants i monstruoses plataformes digitals, que tant perjudiquen les petites i mitjanes empreses (una mitjana de més de 250 petits comerços s’estan tancant anualment a les nostres illes, des de fa més de deu anys), ens fa reflexionar seriosament, i donar, una altra vegada, el nostre suport total als pagesos, base de la nostra cadena alimentària, avui en dia tan poc valorats. Què seria el nostre poble, la nostra ciutat, la nostra illa, sense la pagesia, els petits comerços, els bars?

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística quasi 600.000 persones, fan compres, aquests darrers anys, a través d’Internet. El dia que el camp deixi de produir què menjarem? Salvar els nostres pagesos, salvar l’agricultura, la ramaderia, salvar el camp, és bàsic per salvar-nos a nosaltres mateixos, per salvar la nostra salut. Comprem productes locals frescs, de quilòmetre zero, als mercats i petits comerços, a les cooperatives, als que habitualment es venen, deixant al mateix temps el menjar porqueria i aliments processats, als que darrerament tanta gent s’ha habituat i retornar a la sana dieta mediterrània dels nostres avantpassats.

Un secret

La felicitat, afortunadament, es troba en les petites coses de cada dia. Després de treballar més de 44 anys ininterromputs a un banc tinc ben clar que no és més feliç el que més té. Con deia mon pare, al cel sigui, “la persona més feliç del món és la que es sap conformar amb el que té”. Hem de cercar la felicitat dins nosaltres mateixos, no fora. Hem de tenir un fort amor propi i una gran autoestima. Si no t’estimes a tu no pots estimar als altres.

Ens pot ajudar la meditació, dormir les hores que toquen (de 7 a 8 diàries), menjar productes sans, la fabulosa dieta mediterrània dels nostres avis, sense excedir-nos, poc a poc; hem de conèixer les nostres prioritats, el que realment ens motiva, el que ens apassiona, hem de passar de les persones tòxiques, que de cada vegada abunden més.

No deixis que la vida i les responsabilitats t’aclaparin, viu el present, és l’únic que existeix (el passat ja ha passat, no hi podem tornar, i el futur per ventura ni ens arribarà), gaudeix del teu temps lliure, fer esport amb contacte amb la natura, simplifica la teva vida, regala tot el que eclipsi la teva felicitat.

Viatja, riu, salta, prova coses noves, amb els amics i amigues, amb la teva parella. La vida és molt curta, gaudeix-ne intensament!

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt