Ara llegint
Crida urgent als partits polítics democràtics i a la societat de les Illes Balears

Crida urgent als partits polítics democràtics i a la societat de les Illes Balears

L’Obra Cultural Balear ha observat atentament i amb preocupació creixent els moviments que han estat fent al llarg d’aquestes darreres setmanes els partits polítics que varen obtenir representació al Parlament de les Illes Balears a les eleccions de dia 28 de maig.
1. El Partit Popular de les Illes Balears va guanyar amb claredat les eleccions i la seva candidata, Marga Prohens, té tota la legitimitat per esdevenir la nova presidenta del Govern de les Illes Balears en aquesta XI legislatura que ara comença.

2. Els ciutadans de les Illes Balears necessitam un Partit Popular que, implementant, per descomptat, les seves polítiques, en aplicació del programa electoral amb què es va presentar i va guanyar les eleccions, es mantengui en tot cas dins el consens democràtic i estatutari.

3. L’Estatut d’Autonomia declara en el seu preàmbul que “La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i la nostra cultura i tradicions són uns elements identificadors de la nostra societat i, en conseqüència, són elements vertebradors de la nostra identitat”.

4. Per aquest motiu, l’Estatut conté un mandat destinat als poders públics perquè la protegeixin i promocionin, i creïn les condicions perquè es garanteixi el dret dels ciutadans de fer-ne ús en condicions de normalitat.

5. El preacord signat entre PP i VOX dinamita el consens estatutari i constitueix una declaració de guerra contra les nostres senyes d’identitat i, per extensió, contra els ciutadans de les Illes Balears que estimam la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país.

6. És un error gravíssim cedir la presidència del Parlament, la nostra assemblea legislativa, el temple de la paraula, al representant d’un partit que ni creu en la democràcia, ni en el sistema parlamentari, ni en els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans.

7. Aquest preacord suposa un trencament del consens i augura una època convulsa, de crispació, de confrontació social i de protestes i mobilitzacions als carrers.

8. Les polítiques públiques no es poden pactar amb un partit no democràtic, negacionista de la violència contra la dona i el canvi climàtic, xenòfob, homòfob, i contrari a la llengua, la cultura i el país. De fet, suposa una declaració de guerra contra qualsevol demòcrata.

9. Necessitam que el PP de les Illes Balears recuperi el sentit comú. Apel·lam a la seva responsabilitat i li demanam que trenqui aquest nefast preacord i no pacti la investidura de la futura presidenta Prohens amb l’extrema dreta antidemocràtica i antiestatutària.

10. Necessitam que la resta de partits democràtics posin els interessos del país per damunt de càlculs partidistes. Apel·lam també a la responsabilitat del PSIB-PSOE, MésxMallorca, MésxMenorca i Podem i els demanam que 8 diputats s’hi abstenguin (o 4 hi votin a favor).

11. L’OCB fa extensiva aquesta crida a tota la societat civil de les Illes Balears, organitzacions, sindicats, associacions de tot tipus i persones individuals, perquè s’afegeixen a aquest clam a favor de la democràcia: demanam 8 abstencions al servei del país i de la seva gent.

12. Vivim una situació d’emergència democràtica: confiam que tots els partits polítics democràtics d’aquesta terra sabran estar-ne a l’altura. Ens hi jugam molt, ens ho jugam tot.  #8abstencionsalserveidelpais

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt