Ara llegint
El calvari de Pollença

El calvari de Pollença

Ubicat al centre històric de Pollença, el mont del calvari, una petita elevació de poc més de 100 metres, és sense dubte un dels espais més importants, recomanables i visitats de Pollença. Per accedir-hi s’ha de pujar una escalinata de 365 esglaons, un per cada dia de l’any, al principi entre algunes de les cases més antigues conservades del poble, i més endavant entre una filera de xipresos, que neix dels darreres de l’Ajuntament pollencí. Una vegada dalt de l’elevació una esplanada precedeix l’oratori.

Es tracta d’una construcció que es va realitzar entre els anys 1795 i 1799 que guarda autèntics tresors mobles de l’art pollencí. El temple presenta una façana barroca, amb un portal d’accés amb dentell. La façana, com és propi del barroc, s’estructura mitjançant unes volutes als costats que van progressant creant un espai més estret així com s’eleven, finalitzant amb un remat de forma triangular, amb dues pilastres que pugen des del terra i sobresurten d’aquesta forma triangular, coronat tot el conjunt amb una espadanya. Tota la façana presenta un material ben tallat i de qualitat. Ara bé, tot i que l’estructura bàsica de la façana és barroca, els elements neoclàssics i manieristes són evidents, donant com a resultat final una estructura molt eclèctica.

Pel que fa a l’interior del temple, trobem una construcció petita, de planta lleugerament el·líptica que compta amb dos trams separats per unes pilastres i que finalitza amb un absis semicircular, cobert tot el conjunt per volta de canó. Sense capelles laterals, les parets dels quatre espais que s’estructuren mitjançant la separació de la nau en dos trams contigus per les pilastres, s’adornen amb quatre pintures de temàtica religiosa. Finalment, l’absis del temple està presidit pel grup escultòric de fusta de la Mare de Déu del Peu de la Creu, imatge del segle XIV, gòtica, i que es venera en l’oratori. Compta la tradició que la talla de la verge va ser descoberta per uns pescadors a la cala de Sant Vicenç.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt