Ara llegint
El llibre dels Reis

El llibre dels Reis

El “Llibre dels reis”, nom adjudicat al Llibre de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca per Josep Maria Quadrado l’any 1840 quan el va redescobrir, es convertí des d’aleshores en un objecte conegut sobretot per la seva iconografia. No debades algunes de les seves imatges més importants han estat prou divulgades en exposicions o en forma d’il·lustracions en publicacions de temàtica diversa. Això no treu que el còdex fos del tot desconegut en altres aspectes per manca o per insuficiència dels estudis apareguts fins ara. Així, altres punts d’interès han sorgit a mesura que avançava l’anàlisi del manuscrit des de les diverses vessants.

El resultat final és el volum inclou els estudis del “Llibre dels reis” i les transcripcions dels repertoris llatí i català de franqueses i privilegis del regne de Mallorca, a més de la d’una versió en català dels Usatges de Barcelona. En la realització d’aquest llibre fonamental per al coneixement de la nostra identitat, hi han participat destacats especialistes: l’explicació dels contextos històric i cultural de Mallorca en l’època en què es va compilar el còdex, ha anat a càrrec, respectivament, dels doctors Pau Cateura Bennàsser i Gabriel Ensenyat Pujol. L’estudi jurídic i la transcripció del repertori llatí han estat obra del doctor Antonio Planas Rosselló. Els aspectes iconogràfics han estat abordats per dos especialistes com són el doctor Gabriel Llompart Moragues C.R., i la professora Isabel Escandell Proust. Tot aquest equip editorial ha estat coordinat pel doctor Ricard Urgell Hernández que, a més, ha elaborat l’estudi codicològic i arxivístic del manuscrit, i ha fet la transcripció del repertori català i dels Usatges de Barcelona.

Aquest tresor de la cultura i la història mallorquina fou descobert de Josep Maria Quadrado cap a l’any 1840, i dels actuals estudis se’n deriva, per exemple, que la datació de l’obra es situa cap a l’any 1334 i 1340. El manuscrit, escrit en llatí i català, es troba a l’Arxiu del Regne de Mallorca i per primer cop se n’ofereix un estudi holístic. Ara ens podem aproximar, no sols a les conegudes miniatures, sinó a altres aspectes del seu contingut que permeten estudis de caire tan variat com l’artístic, arxivístic o jurídic, entre d’altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt