Ara llegint
El tamarell, un arbust molt ramificat

El tamarell, un arbust molt ramificat

Aquest arbrissó o arbre papil·lós de tronc dret, molt ramificat i espès és un resident habitual de zones properes a la mar.

El tamarell (Tamarix canariensis) és un dels representants menys habituals dels quatre que a les nostres illes pertanyen a la família de les tamaricàcies. La similitud entre els quatre representants ha fet que la tradició popular els anomeni per el mateix nom, tamarell, tot i que a Catalunya també el coneixen com a tamaric o gatell.

L’habitat del tamarell es troba als torrents, zones humides, salobrars, marines i zones apropades a la mar. En el cas de l’anglica, que ens ocupa, el podem trobar sols a Eivissa i a Mallorca. L’àrea de distribució d’aquest tamarell es el Mediterrani occidental i Portugal.

Dibuix del tamarell fet per Adolfo Arranz.

El tamarell és un arbust que, tot i que no sol sobrepassar els tres metres d’alçada, el podem trobar de fins a deu metres de tronc dret i molt ramificat. Per tant, es pot fer de mida considerable si té espai i condicions idònies per créixer, assolint l’envergadura d’arbre.

Aquesta espècie de tamarell pot tenir un port arbori i desenvolupar flors roses a les parts joves de les plantes. Aquest caràcter el diferencia fàcilment del Tamarix africana de port arbustiu i flors blanquinoses que surten a les parts velles de les branques. Ara bé, per diferenciar-lo del Tamarix gallica haurem de recórrer a subtils caràcters florals i a l’ajuda de claus de determinació. Floreix des del mes de març fins al maig.

En la catalogació del grau d’amenaça segons la categoria de la Unió Internacional de Conservació de la Natura rep el qualificatiu de poc preocupant, tot i que es troba protegit legalment a les Illes Balears.

La bullidura d’escorça i de rames de tamarell és astringent i febrifuga.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt