Ara llegint
Empreses i biodiversitat a Balears: construint aliances pel territori

Empreses i biodiversitat a Balears: construint aliances pel territori

En els últims anys, estem veient com la gestió i la preocupació de les empreses per la conservació de l’entorn i els valors culturals està adquirint una major rellevància. La insuficient disponibilitat de recursos públics i l’interès creixent del sector privat per participar en la vida pública i aportar valor social a la seva activitat, són una bon punt de partida per afavorirla col·laboració entre empreses i entitats del tercer sector dins del marc d’estratègies de RSE (Responsabilitat Social Empresarial).

La RSE es pot definir com el compromís que adquireixen les empreses amb la conservació dels recursos i béns públics, a través del qual es pot incidir positivament en els àmbits del medi ambient i la cultura. Aquest esforç inicialment no surt de les pròpies empreses, sinó que està impulsat per una creixent demanda per part de les administracions, de la societat civil i dels propis accionistes o clients, entorn a la responsabilitat de les empreses en la conservació del patrimoni natural i cultural del nostre territori.

Existeixen diversitat de possibilitats per a que una empresa avanci en el seu compromís vers la RSE. Habitualment les empreses que fan esforços en aquest sentit, posen el focus en aspectes que milloren la sostenibilitat de la seva pròpia activitat, com per exemple eliminar o minimitzar l’ús de materials no reciclables o de recursos naturals, millorar el tema dels residus que poden emetre, disminuir la seva petjada de carboni, etc. També n’hi ha, tot i que en menor mesura, empreses que inverteixen recursos en projectes fora de la seva activitat, relacionats amb l’àmbit social o mediambiental, adquirint un compromís extra que va més enllà del seu àmbit directe d’actuació.

Així doncs, la RSE ofereix la oportunitat de fomentar la participació del sector privat en projectes liderats per ONG, el que pot contribuir a donar resposta a la demanda social existent i, a més, pot afavorir que el teixit empresarial se sumi a l’acompliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proclamats per les Nacions Unides, els quals persegueixen la igualtat entre les persones, la protecció del planeta i la prosperitat equitativa de les nacions.Tots els projectes empresarials que tinguin interès per participar en la vida pública i aportar valor social, poden fer RSE a través d’iniciatives de CT: des dels més grans als més petits i familiars.

Per què la Custòdia del Territori en empreses?

La Custòdia de Territori és un conjunt d’estratègies que pretenen implicar propietaris i usuaris d’un territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics, promovent acords i mecanismes de col·laboració entre propietaris, entitats de custòdia (ONG, associacions, etc.) i altres agents públics i privats.

D’entre les raons que hi ha per a que les empreses s’impliquin en iniciatives de custòdia, podem destacar que les empreses són els principals agents que utilitzen el territori i els seus recursos i, per tant, és essencial que vagin cap a la sostenibilitat social i ambiental; d’altra banda, gràcies a la seva vocació de col·laboració, la custòdia del territori es pot convertir en una important font de sinergies entre empreses, administracions públiques i organitzacions mediambientals.

Els beneficis de la col·laboració entre empreses i entitats de conservació

La Serra de Tramuntana, és Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Les aliances entre empreses i ONG de conservació són del tipus “win-win-win”, és a dir, que hi poden sortir guanyant tant les empreses com les ONG i els seus projectes, així com també la societat en general gràcies a la contribució positiva que es pot fer pel compliment de diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Pel que fa els beneficis que obtindrien les empreses, podem destacar millores com l’augment del valor afegit dels seus productes i/o serveis, la contribució a diferenciar aquests productes de la resta del mercat, l’increment de l’eficiència en les seves accions relacionades amb el medi natural o l’adquisició deprestigi i reconeixement social.

Les ONG per la seva banda, poden obtenir major èxit en la consecució dels seus objectius de conservació, obrir noves línies de treball sobre les quals actuar i noves oportunitats de generar impactes positius al territori, rebre major projecció i visibilitat de les seves accions al territori o aconseguir accedir a noves fonts de finançament i suport per les seves iniciatives.

Les Aliances transformadores

Existeixen diverses fórmules de col·laboració entre l’àmbit empresarial i el de la conservació. A Balears, comptemamb una xarxa d’entitats de custòdia, la ICTIB, que posa a disposició de les empreses un ampli ventall d’iniciatives de conservació de valors del territori com el patrimoni etnològic, les espècies amenaçades, hàbitats d’interès, paisatges emblemàtics, la biodiversitat agrària, la millora d’espais fluvials, la custòdia marina, etc.

Aquestes són les principals maneres per donar forma a aquestes aliances:

  • Donant suport econòmic i/o en espècies a les iniciatives de custòdia, ja sigui de forma puntual com periòdica, o a través de donacions, quotes de socis, premis, etc.
  • Organitzant actuacions de voluntariat corporatiu en indrets en custòdia.
  • Invertint en productes elaborats en finques on s’hi desenvolupa un acord de custòdia i, per tant, on hi ha una gestió per a la conservació del territori. També inclou serveis de lleure o aprenentatge.
  • Promovent la participació ciutadana en la custòdia del territori. Per exemple, promoure des de l’empresa que els seus clients hi participin arrodonint les factures, com pot ser la de la compra o la del gas.
  • Arribant a acords amb entitats de custòdia per cedir la gestió d’espais en propietat.
  • Creant ‘Reserves Naturals d’Empresa’ a espais en propietat, participant directa i activament en la protecció i el manteniment de la diversitat biològica i del paisatge.
  • Oferint assessorament i suport empresarial en àmbits com la gestió, el màrqueting, la comunicació i el finançament a les entitats de custòdia.

Celebrem les primeres jornades sobre RSE a través d’estratègies de custòdia del territori a l’illa de Mallorca.

Precisament amb el propòsit d’explorar les possibles col·laboracions entre el món empresarial i el de la conservació, la Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears (ICTIB) va organitzar el passat 30 de juliol la Primera Jornada Tècnica Balear sobre “Empreses i Biodiversitat: Aliances pel territori”. En concret, la jornada va servir per xerrar sobre les diverses aliances entre petites i mitjanes empreses locals, de fort arrelament amb la tradició i el territori local, i associacions i/o projectes de conservació a través d’estratègies de custòdia.

La trobada, que va ser impulsada i coordinada per la ICTIB i va comptar amb la col·laboració de la Direcció Insular de Promoció Econòmica i Producte Local, del Consell de Mallorca, va tenir lloc de forma virtual a causa de les restriccions provocades per la COVID-19. Les gravacions de les ponències i els principals resultats obtinguts es poden consultar en aquest enllaç.

Foto portada: Turisme Petit

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt