Ara llegint
Ensenyam a estudiar

Ensenyam a estudiar

L’època escolar és una època delicada, no sols pel fet d’haver d’acudir a l’escola diàriament durant tot un curs escolar, sinó també pel fet que en aquesta etapa estam davant una sèrie de canvis que comporten tota una mena de canvis físics i que afecten també la nostra mentalitat.

Un dels grans temors que tenen no tan sols els joves, sinó també els seus pares, és el fracàs escolar.

La gran pregunta és què podem fer nosaltres, no com a professionals, sinó com a pares, per tal de veure clar si finalment el nostre fill o la nostra filla necessitarà un professional que ens pugui ajudar.

En primer lloc cal observar al nostres fills. Cal veure i determinar com està la seva autoestima. És important que hem de saber inculcar en els nostres fills i filles la capacitat de superar les nostres pròpies fites i cal ensenyar-los a tenir en compte que no tot està sempre en haver d’esforçar-nos sobremanera fins al punt de l’esgotament físic i intel·lectual.

Cal ensenyar-los a confiar en les seves capacitats per tal de poder arribar a una concentració adient que els porti a la fi d’un aprenentatge eficient.

És important també ensenyar els nostres fills a estudiar, a fer-ho d’una manera ordenada i pautada”

D’aquesta manera, no s’ha de fugir de la realitat i cal per tant establir objectius reials i no pretendre objectius inabastables. I això cal remarcar-ho, donant importància a tots èxits que el jove va aconseguint.

Observant així mateix el seu desenvolupament i identificant-lo amb l’aprenentatge de coneixements que hem obtingut. 

Cal recolzar-lo i cal tenir en compte els seus esforços.

És important també ensenyar els nostres fills a estudiar, a fer-ho d’una manera ordenada i pautada. Una agenda serà de gran ajuda, ja que ens permetrà pautar i anotar totes les tasques que han de fer i amb quin ordre les podem desenvolupar.

És de gran ajuda crear una rutina d’estudi. És evident que no sempre el nostre fill tendrà les mateixes tasques escolars que li comportin el mateix nivell de treball, però sí que és bo que diàriament dediqui unes hores a organitzar les seves tasques (avançar-les també és una bona idea), ja que això el permetrà poder gaudir d’una mica de temps d’esbarjo, els dies que s’apropin més tasques i/o exàmens.

Seguir una planificació és, doncs, del tot imprescindible.

Cal tenir signades les tasques per ordre de prioritat, les que no es poden deixar per una altra dia i les que són menys urgents.

Cal aprendre a ser persistent i així anirem millorant el nostre nivell de capacitació.

Cal animar el jove a no rendir-se davant una errada o un suspens, ja que està clar que les errades són també molt importants”

Cal animar el jove a no rendir-se davant una errada o un suspens, ja que està clar que les errades són també molt importants a l’hora de poder aprendre quin és el lloc, o on és allà on hem fallat.

Hi ha que observar els nostres fills per tal que no sofreixin un fracàs escolar. Detectar un problema a temps pot significar trobar una solució a temps. Però especialment cal parlar amb ells per tal d’analitzar d’on poden sorgir el possibles problemes que poden desencadenar en un fracàs escolar.

Hem d’aportar motivació als nostres fills i han d’aprendre així a superar possibles obstacles.

Finalment, cal tenir una relació molt estreta amb els professors dels nostres fills. La col·laboració entre ambdós és del tot indispensable. Acudir a les reunions de pares, per tal que els alumnes puguin ser personalitzats pels seus mestres.

Maria Cànaves és llicenciada en Pedagogia

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt