Ara llegint
Fred a les vinyes. La vinya i el vi de l’any 2021 (2)

Fred a les vinyes. La vinya i el vi de l’any 2021 (2)

A l’article anterior  sobre el cicle de la vinya al 2021 explicàvem com s’enllacen els cicles d’un any amb el següent. Una vegada feta la verema les substàncies orgàniques sintetitzades a les fulles passen a les parts dures dels ceps: sarments i troncs on hi passen l’hivern. Aquest dies d’inici d’any, especialment freds enguany, són indicats per parlar de l’acció del fred a la vinya.

El primer efecte de les baixes temperatures és que les plantes aturen completament el seu metabolisme entrant en un període de descans estricte. Aquesta aturada és molt important, la vinya també precisa de vacances per fer bones produccions. El període de descans es dóna amb temperatures inferiors a 9ºC. En general es considera que l’ideal oscil·la  entre 150 i 400 hores de fred i descans, si bé a les nostres contrades estam, segurament, més prop del límit inferior. Veure Balears Meteo per conèixer el rang de temperatures de les Balears.  

Els ceps es poden gelar a temperatures de -1,5ºC, si bé poden resistir sense problemes temperatures fins a -15ºC. A partir de temperatures inferiors a -20ºC els danys poden ser irreversibles. Evidentment aquest no és un problema de les nostres illes. La temperatura ideal de cultiu és dóna a partir dels 11ºC de mitjana. El límit superior ideal està en torn als 25ºC de mitjana, si bé pot aguantar temperatures molt superiors. D’aquestes en parlarem més endavant quan vagi avançant el cicle.

En aquesta època de l’any el fred té un altre efecte positiu ja que actua en contra de molt d’agents provocadors de malalties i plagues. Les formes de resistència dels fongs (míldiu, cendrada, botritis i d’altres),  oinsectes (en estat adult, de larva o postes d’ous)  passen l’hivern davall les escorces dels troncs dels ceps i les gelades d’hivern contribueixen a la seva eliminació. 

Gelada a una vinya (Fotos: Jaume Ripoll)

Aquests dies el fred  va acompanyat de pluges, aquestes són molt importants perquè carreguen la terra d’aigua deixant-la a disposició dels ceps per quan la necessitin durant l’estiu. La vinya té la seva plenitud de funcionament a l’estiu quan té necessitat d’aigua importants que coincideix amb l’època de màxima sequera del nostre clima. Tenir disponibilitat d’aigua al subsòl es converteix en garantia d’una bona anyada.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt