Ara llegint
La memòria més dolça. Gràcies, Xisco Moranta Juan

La memòria més dolça. Gràcies, Xisco Moranta Juan

Els orígens  de Xisco Moranta Juan sempre han estat vinculats amb la gastronomia. El seu pare era  forner  i la mare, cuinera. La mort de son pare va fer que als 18 anys passés al capdavant del forn del pare, ajudant a la mare. I sempre fent de pastisser. La seva vida ha estat família, feina, el forn,  i no deixar mai la  formació i la innovació. Amb la seva dona, na Maria, han fet pinya amb la família, amb els seus tres fills, n’Assumpció, en Rafel i n’Andreu. I estimació per a totes les seves quatre netes. Pastissos, família, amics i Crestatx. 83 anys viscuts intensament per Xisco Moranta.

Va ser un  dels primers a aconseguir la certificació de mestre artesà de Mallorca, amb en Mestre Pomar de Campos a finals dels anys 80.

La seva carrera sempre ha estat ascendent. Mestre artesà que passà a ser membre del jurat que atorgava les certificacions de mestres artesans. Sempre essent generós amb els seus coneixements i les seves experiències. Ha donat classes de rebosteria a l’escola d’hoteleria de la UIB.

Durant les darreres dècades ha format part de l’Associació de l’Acadèmia de la cuina i vi de Mallorca. Ha estat un dels participants actius, amb l’elaboració de plats i el tradicional maridatge, cuina, vi i postres, amb les reunions mensuals de l’Acadèmia. Des de fa uns mesos la seva filla, Assumpció Moranta, infermera especialitzada en nutrició,  ha passat a formar part de l’Associació de l’Acadèmia essent una de les primeres dones a incorporar-s’hi a l’Acadèmia.

Els seus pastissos són coneguts arreu de l’illa i més enllà. Sempre amb el treball de fer innovacions, pastissos nous, però no deixar de banda les receptes tradicionals. Quan va tancar les portes del forn de Can Verdera, la tristor envaí el mateix carrer, el carreró impregnat de memòria d’olors… Encara que ell va seguir, sempre vital, constant, cuinant, preparant la rebosteria de la família, d’amics, de nets, fins al darrer moment, fent pastissos, regalant pastissos. Endolcint la vida de qui ha estimat i dels que l’han estimat.

Amor per la gastronomia. Home íntegre. Amic dels seus amics i en tenia molts. Sempre pensant amb la promoció del producte illenc. El bon producte. Els pastissos de qualitat requereixen productes de qualitat.

Sempre, les festes assenyalades, els aniversaris, els moments de les famílies, per celebrar i per recordar. Allà hi havia unes postres de Can Verdera. La tarta reina de Can Verdera. La rebosteria fina per Sant Antoni. Les ensaïmades, les duquesses, les coques de patata, els doblegats… les creacions de tartes per moments especials, únics i irrepetibles. i aquí està l’etern record que qui hagi conegut Xisco Moranta tindrà mentre visqui, i sobretot qui hagi tastat les seves delicades creacions de rebosteria.

Records que queden al paladar. Perquè el paladar té memòria. Xisco Moranta ha endolcit generacions i generacions de poblers i pobleres que el duran al cor i a la memòria.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt