Ara llegint
La suposada qualitat i comfort dels Serveis Ferroviaris

La suposada qualitat i comfort dels Serveis Ferroviaris

Ferrocarril de Mallorca

Recentment,  el conseller de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí i Ribas,  ha manifestat en  diverses entrevistes, que degut a la gratuïtat  del transport ferroviari  durant els  darrers mesos, així com, per la qualitat del servei; les persones  continuaran  emprant  el tren com a mitjà de transport.

Donat que el Sr. Josep Marí  no utilitza el tren en hores puntes,  li volem comentar alguns aspectes de la suposada qualitat dels Serveis Ferroviaris que gaudim.

 • Compliment horaris –  Hi ha determinades freqüències amb un retard habitual de 5 minuts i si a més, hi ha una averia, els semàfors no funcionen… com passa sovint , els retards acumulats poden ser de més de 15 minuts.
 • En les hores puntes els trens van plens de gom a gom. – a més si hi ha retards  ens trobem amb usuaris de  dues freqüències .  Això suposa més aglomeracions en les freqüències que de per si ja van saturades. 
 • És  habitual l’eliminació de freqüències fora cap tipus d’ informació.  Ja sigui per manca de personal, maquinària, avaries, etc.
 • En les primeres freqüències , sovint persones es queden a l’ andana perquè ja no poden pujar als trens perquè van plens, amb el que això suposa; arribar tard als llocs de  treball, centres escolars i altres necessitats.
 • Així mateix ,  degut a que els vagons van plens en les hores punta, hi ha dificultats pels usuaris i usuàries  que volen baixar a les darreres estacions  de  Palma.  Per aquest motiu, freqüentment, han de sortir persones a l’andana perquè puguin baixar usuàries i usuàries a la seva estació de destí
 • Les marquesines son insuficients.
 • Manca d’informació – sembla que la megafonia i els panells informatius, estan per decoració i sols per ocasions molt especials, però ens agradaria saber com d’especials han de ser.   Dia 10/11/2022  amb 15 minuts de retards ja des de les primeres freqüències,  tren avariat, pluja intensa,  trens saturats de gom a gom, usuaris que quedaren a  l’andana sense poder pujar i altres que no van poder baixar, no és una ocasió especial?
 • Goteres a l’Estació Intermodal.
 • Escales mecàniques  rompudes a l’Estació Intermodal per norma sempre alguna està rompuda, Aquest estiu vam estar més de cinc setmanes fora escales mecàniques.

Per tots aquests motius es proposa que es prenguin les següents mesures des del SFM  i la Conselleria de Mobilitat i Habitatge:

 • Ampliació horària:  són necessàries  més freqüències a primera hora dels matins i darrera hora dels  vespres. El que significa avançar  l’inici de les freqüències i que la darrera sigui a la una de la matinada: Hi ha usuaris/es que fan torns i requereixen  més freqüències.   Els primers i darrers trens son insuficients i no donen la cobertura necessària. 
 • Posar en marxa el tren nocturn els cap de setmana i la revetlla de festius, una reivindicació de històrica dels usuaris i usuàries del tren.
 • Des de fa anys reclamem l’ampliació de les marquesines i l’obertura de totes estacions.  Els dies de pluja o temperatures extremes a l’estiu,  no hi ha cobertes per resguardar- se.
 • Les estacions  han de tenir banys.  Si alguna persona necessita anar al bany i aturar- se a una estació, ha de sortir a fora i cercar algun bar.
 • Manteniment  continuu dels aires condicionats que no responen.   O et geles de fred o et mors de calor.  S’ha de cercar una solució, segons  els i les maquinistes  no es poden regular.   A més sovint  cau aigua damunt  els passatgers degut  a la condensació.
 • Urgent millora de la informació als usuaris i usuàries del tren.
 •  Hi ja la necessitat de reparar les  goteres a l’Estació Intermodal, – som conscients de  les irregularitats i el mal acabat de les obres que es van fer,   però  ja  han passat molts d’anys i haver de sortir del tren  a l’ andana més de 300 persones i altres 200 que esperen per entrar,  amb poals pel mig de les columnes, evidentment de tant en tant volen els poals o els senyals d’avís,  a més del perill de patinades per l’aigua a terra.
 • Necessària  reparació i manteniment continuu de l’escales mecàniques  a  totes les estacions, especialment a l’Estació Intermodal  que per norma alguna sempre està rompuda.

Per tant, senyor conseller, Josep Marí i Ribas,  SFM (Serveis Ferroviaris de Mallorca), no és una de les empreses exemplars que destaquin pel  confort, eficiència i amabilitat cap els usuaris  i usuàries. L’augment d’afluència d’usuaris que hem experimentat  i que tothom desitgem que vagi a més, no ho podem agrair a qualitat del servei actual,  si no a  la necessitat que tenim a Mallorca d’un transport públic suficient , el qual encara ha de millorar molt per  poder ser atractiu i  satisfactori.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt