Ara llegint
La Colla de Gegants de Sa Pobla ja tenen descendència

La Colla de Gegants de Sa Pobla ja tenen descendència

La Colla de Gegants de sa Pobla, Toni i Margalida, ja tenen descendència amb la incorporació dels gegantets que representen a dos personatges prou coneguts i promotors de la nostra cultura popular, com són Madò Antònia Buades Perendenga i Antoni Crespí Ballador. Les dues noves figures que integren la colla de l’“Associació Cultural Geganters de sa Pobla” foren presentats en societat el passat dissabte dia 5 a la Casa Consistorial en un festiu i multitudinari acte en el qual reberen el batiament, apadrinats per les colles de gegants de les localitats d’Alcúdia i Manacor i tots plegats oferiren un passa-carrers i uns animats balls. Així mateix, es va inaugurar una exposició fotogràfica del procés creatiu de les dues noves figures, obra de l’artista local Andreu Company.

Cal dir que curiosament els dos nous components de la Colla de Gegants de sa Pobla, no són d’estatura gegantina, sinó d’una alçada humana normal i vestits amb la indumentària pagesa que els caracteritza.

Imatge de Madò Buades. (Foto: Joan Payeras)

Els nous personatges

Madò Buades. Antònia Buades Vallespir, nascuda a sa Pobla el gener de 1911, va aprendre les cançons i tonades del camp que acompanyaven els durs treballs agrícoles de les passades generacions de les primeres dècades del passat segle XX, ajudant de petita als seus pares en les tasques del conreu de les marjals, com feien tants de nins i nines de la seva època. De més major, ella, juntament el seu marit Bartomeu Gamundí i Pepe Ferrer, dos virtuosos sonadors de la ximbomba i altres cantadors i cantadores formaren el grup Ximbombers i Cantadors, que amb ella com a protagonista estrella, espargiren les seves tonades per tots els racons de l’illa i enregistraren alguns programes de ràdio i televisió i alguns discs compactes.

La fama i gran popularitat l’hi arribaren a Madò Buades, quan el mes de juny de 1968, va resultar guanyadora en el primer “Concurso Nacional de la Canción Española” celebrat a Madrid. La representant poblera va interpretar la tonada d’esterrossar, més coneguda des de llavors com Perendenga, paraula en la qual comença la primera estrofa de la cèlebre cançó: Perendenga, perendenga/ja t’ho podies pensar/que qui no s’arrisca a sa feina/quan té talent no té pa…

A partir de llavors, Madò Buades va seguir cantant amb els seus respectius grups de cantadors i ximbombers a les festes populars de sa Pobla i altres contrades i fou un referent i font de consulta de destacats folkloristes, com Biel Majoral, Maria del Mar Bonet o el grup UC d’Eivissa.

La seva tasca de difusió i promoció del cant popular va ser reconeguda per diverses institucions. El 1988, l’Ajuntament de sa Pobla l’hi va atorgar l’Escut d’Or de la Vila. El 2001, va rebre la Medalla d’Or del Consell de Mallorca. El 2002, el Govern Balear que presidia Francesc Antich l’hi va concedir el premi Ramon Llull a les Arts. L’Ajuntament de Palma, el setembre de 2009 l’hi va dedicar un carrer i l’any 2011, en el centenari del seu naixement, l’Ajuntament de sa Pobla, també l’hi va dedicar un carrer. La seva veu es va apagar per a sempre el 24 de desembre de 2007, mentre a les esglésies de Mallorca sonava el cant de la Sibil·la.

Toni Ballador. Antoni Crespí Serra (sa Pobla 1946) conegut presentador televisiu multifacètic, de professió oficial industrial electricista jubilat va pegar el bot a la popularitat gràcies al programa d’IB3 “Uep! Com anem?, si bé les seves activitats i aportacions a la nostra cultura popular van molt més enllà dels èxits del programa televisiu que cada setmana i des de fa més d’una dècada ens presenta a les nostres cases.

Toni fou un dels fundadors de la Colla de Gegants de sa Pobla i portador dels mateixos durant molts anys. Ximbomber i lutier fabricant de ximbombes, cantaire de la Coral de sa Pobla, component del grup folklòric “Ballada Poblera”, extècnic de l’extinta Televisió Poblera i membre de l’“Escola Festa de sa Ximboba”, entre alguna altra activitat, relacionada amb les tradicions i cultura populars.    

Andreu Payeras, autor de les figures en el moment de la presentació. (Foto: Joan Payeras)

 Pinzellada històrica dels Gegants de sa Pobla

Fent una mica d’història, diguem que els gegants de sa Pobla, batejats amb el nom dels patrons de la localitat, Toni i Margalida, varen desfilar per primera vegada el 1984, el dia de sant Esteve, des de la casa de cultura “Can Planes” fins a l’església i la casa consistorial, portats pel llavors regidor de festes i esports, Jaume Font, i l’exatleta, Pere Crespí “Pixedis”. Pocs mesos després, varen desfilar per primera vegada per les festes de Sant Antoni del 1985. Com que Font havia de formar part de la comitiva d’autoritats i convidats per assistir a les completes, el popular Toni Crespí “Ballador”, durant anys seria el portador habitual d’un dels dos personatges.

Els gegants van ser fabricats a Olot, per intermediació del que durant molts anys havia estat el secretari municipal, Alexandre Cuéllar. Els regidors que els van encarregar van fer les seves gestions d’amagat del batle, Antoni Torrens Reynés, ja que la seva intenció era donar-li una sorpresa, just el dia anterior al seu sant i a la gran festa de la vigília. Font explica que el seu cost va ser de 750 mil pessetes que, en no estar pressupostades, el  batle va avançar gustosament. La vestimenta va ser confeccionada pels membres de l’agrupació folklòrica i cultural Marjal en Festa.

L’any 2014, els dos gegants van ser restaurats i, alhora, se’n va fer una rèplica, de fibra i polièster i una armadura molt més lleugera, ja que els originals pesen 52 quilos cadascun, mentre que els materials i teles emprats per a les rèpliques redueixen el seu pes a la meitat, cosa que també confereix més agilitat en els moviments dels seus balls i són més fàcils de portar. Tots dos treballs de restauració i confecció de la rèplica van ser realitzats per l’artista local Andreu Company. Les dues parelles —originals i rèplica— van ballar juntes per les festes de Sant Antoni 2015. La parella original roman exposada permanentment al vestíbul de la casa consistorial donant la benvinguda als seus visitants.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt