Ara llegint
La vinya i el vi de l’any 2021 (1). L’inici del cicle

La vinya i el vi de l’any 2021 (1). L’inici del cicle

Encara no hem pogut tastar el vi de l’anyada 2020 (haurem d’esperar a Sant Martí: per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi) i ja ens hem de preocupar per l’anyada 2021. Normalment  tenim la idea de que el cicle de la vinya comença per primavera quan les vinyes una vegada podades comencen a treure brots i fulles que donaran la nova anyada, però el cicle comença abans, els cicles de vinya s’enllacen uns amb altres. De tal manera que el següent es comença a preparar ara.

Una vegada feta la verema del raïm queden als ceps  totes les fulles que poc a poc perden el seu color verd i van agafant diverses tonalitats, de groc a vermell, que anuncien la seva pròxima caiguda. Però és important saber que en aquest període es produeix una migració dels metabòlits de les fulles cap a les parts dels ceps que passaran l’hivern: sarments, tronc i rel. Aquests metabòlits queden emmagatzemats a les parts dures de la planta, són immobilitzats i resten sense activitat, però seran els que a la pròxima primavera facilitaran que la planta recomenci el seu cicle.

Les fulles de la vinya perden el seu color de mica en mica.

Per tant, aquests període és important perquè enllaça un període amb el següent. En aquest temps els viticultors segueixen treballant la vinya per una sèrie de raons. En primer lloc, per alentir la caiguda de les fulles amb l’objectiu que la migració de substàncies de les fulles a les parts dures es faci de manera lenta per assegurar la màxima transmissió de saba. Normalment es fan tractaments fitosanitaris per evitar que les fulles, que es troben en un estat fisiològic debilitat, siguin atacades per diversos microorganismes que accelerarien la seva  caiguda disminuint el traspàs dels metabòlits. També els tractaments poden evitar que els microorganismes facin les seves formes de resistència capaces de resistir el fred de l’hivern.

Les fulles de la vinya descansen.

Quan els ceps hagin perdut totes seves fulles i les temperatures arribin a les pròpies de l’hivern llavors si que realment descansen i cessen tota la seva activitat  a l’espera de la pròxima primavera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt