Ara llegint
L’Alzinar: Avui comença la primavera i els efectes dels pòl·lens

L’Alzinar: Avui comença la primavera i els efectes dels pòl·lens

Et diré un secret molt fi, la primavera és aquí!

Ha cantat una cançó i ha florit el teu balcó.

Fuig hivern, ves a dormir, la primavera és aquí! (Núria Albó).

Estic eufòric!  Hem deixat ja definitivament l’hivern, estació que aquesta vegada ha estat molt suau, sense que el fred rigorós ens hagi pràcticament visitat. Increïblement, m’he passat tot l’hivern sense tenir les habituals i fastigoses sedes!

Avui, diumenge, dia 20 de març, a les 16-33’ hores, començarà la primavera. Fa un parell de setmanes, però que el temps està dominat per unes variables meteorològiques ja primaverals, i la pluja, exceptuant les brusques d’aquests darrers dies, ha seguit brillant per la seva absència, desgraciadament des de finals del mes de novembre.

És aquesta l’època de major pol·linització, augmentada enguany per les esmentades pluges, a més de les bones temperatures, que indiscutiblement han afavorit les floracions i pol·linitzacions, i això fa, i farà, que es multipliquin els nivells de pol·len dispersos per l’aire, fent que els dies secs, amb vent, augmentin, i els dies de pluja els facin disminuir.

El pol·len de gramínies, seguit del pol·len d’olivera, són els que més ens afecten per aquestes contrades. (Foto: Joan Oliver)

Nivells de pol·linització.

Segons els darrers pronòstics, tant en l’àmbit illenc, com estatal, els nivells de pol·linització i altres contaminants ambientals, que contribueixen a potenciar alguns al·lergògens i provocar un increment de la incidència de les malalties al·lèrgiques (asma, dermatitis, conjuntivitis i d’altres), que afecten tant als més petits, com als jovençans i als adults, seran alts, però no extrems, durant la primavera que acabem de començar, i a l’estiu estaran dins la normalitat.

Segons SEAIC (Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica), les malalties sobre al·lèrgies causades pel pol·len afecten dins Espanya a més de vuit milions de persones, set dels quals són al·lèrgics a les gramínies. Si fem els càlculs, això és gairebé un quatre per cent de la població estatal! I a més, els estudis epidemiològics demostren que la incidència d’aquest tipus de malalties està augmentant en els darrers anys dins tots els països europeus.

Les malalties al·lèrgiques primaverals s’han més que duplicat en els darrers 15 anys dins aquestes contrades, arribant a afectar pràcticament al 28% de la població, estimant-se, a més, que entre el 15 i el 20% té al·lèrgia al pol·len, augmentant al 40% entre els adolescents, essent el tipus de pol·len que més els afecta el de gramínies, amb un 80% d’afectats, seguit del pol·len d’olivera (43%), que tant abunden dins la nostra estimada Serra de Tramuntana.

Podran tallar totes les flors, però no podran aturar la primavera.(FOTO: Joan Oliver).

Primavera, estació de les flors i de l’amor.

Està dins l’ambient, es respira, es nota, se sent. La primavera ha esclatat, no hi ha primavera sense flors, amb una explosió de vida. És època d’olors, de colors, de dies assolellats, però també de saonetes, ruixats i, per ventura, alguna inesperada calabruixada.

Arbres florits, camps verds, esplendoroses i oloroses flors. Aquesta estació normalment l’associem amb l’arribada del bon temps, el joiós cant dels ocellets, i l’aparició de les oloroses flors; però que “la primavera la sang altera” és una vella, encertada  i ben coneguda dita popular.

Hem començat ja la primavera d’estiu, una de les quatre estacions de les zones temperades, amb un augment progressiu de les temperatures, de les al·lèrgies del renaixement de les plantes caducifòlies. És l’estació de l’amor, de l’alegria, de la vitalitat, dels colors, de la bellesa i de les olors.

Ha arribat la revolució en tots els sentits. “Podran tallar totes les flors, però no podran aturar la primavera”, de l’humanista i geni de la literatura universal Pablo Neruda (Parral, Xile, 12-07-1904 – Santiago de Xile, 23-09-1973), pseudònim de Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto, poeta, diplomàtic i Premi Nobel de Literatura l’any 1971.

Canvi d’horari.

Una de les coses a destacar, com ja hem comentat en aquestes mateixes planes un parell de vegades, és que el vinent diumenge, dia 27, a les dues de la matinada s’ha d’avançar, per enèsima vegada, el rellotge a les tres del matí, nou horari d’estiu, canvi que no ens sol caure massa bé perquè perdrem una hora de son, o d’activitat nocturna els que van de gresca, de manera que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys.

En general, a pesar de les queixes, és molt positiu, ja que els capvespres seran més llargs, amb un sol que durarà fins després de les 8 del vespre, i els dies també començaran a ser més llargs que les nits, a raó d’uns 3 minuts al dia.

Pasqua, temps de panades, rubiols i crespells. (FOTO: Catiaina Oliver).

Ens atraquem a Pasqua.

Anem avançant a passes forçades cap al Diumenge de Rams (10 d’abril), i a Pasqua (17 d’abril), que mai he pogut entendre, a pesar de les explicacions dels “paters” de torn, perquè no hagi de tenir un dia fixe… I és que jo precisament vaig néixer el Dia de Pasqua, al moment que sortia la processó de la trobada, i us creureu, apreciats lectors, que en 69 anys només ha tornat a ser Pasqua una vegada més?

Per cert, aquest diumenge, dia 20, és ja el tercer diumenge de Quaresma.

I dins aquesta setmana es celebraran el Dia Mundial de la Poesia i el Dia de l’eliminació de la Discriminació Racial (dilluns); el Dia Mundial de l’Aigua (dimarts); el Dia Meteorològic Mundial (dimecres); el Dia Mundial de la Tuberculosi (dijous); el Dia Europeu contra la tracta d’éssers humans (divendres); el Dia Mundial de l’adaptació al Canvi Climàtic, i el Dia de l’Epilèpsia (dissabte); i el vinent diumenge, dia 27, quart diumenge de Quaresma, el Dia Mundial del Teatre…

Són moltes festes i actes reivindicatius, que alguns d’ells ja fa molts d’anys que no haurien de sortir al calendari.

Menys reivindicacions i més actuacions autèntiques i serioses, no volem més preses de pèl, com ens tenen, desgraciadament, acostumats els polítics de torn.

I una pregunta, per acabar: Hi haurà Firó, a Sóller, el 9 de maig, o el nou repunt de casos de Covid i succedanis, ho farà suspendre una altra vegada?

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt