Ara llegint
L’Alzinar: Hi ha neu a les muntanyes i a la terra molt de fred. Any Internacional de les Fruites i Verdures

L’Alzinar: Hi ha neu a les muntanyes i a la terra molt de fred. Any Internacional de les Fruites i Verdures

Acabem de començar un esperançador any nou, el 2021, Any Internacional de les Fruites i Verdures (segons la ONU – Organització de les Nacions Unides), pedra angular, com hem predicat sempre en aquestes mateixes planes, d’una dieta sana, variada i equilibrada; any que desitgem no tingui res a veure amb l’afortunadament desaparegut2020, en el que semblava que anàvem,a passes agegantades,cap a una trista final mai desitjada, avançada ja en el seu moment (fa més de 465 anys) per Nostradamus (Michael de Nostredame, apotecari francès, abans que elsmeceness’horifarancom a endeví): I en l’any dels bessons (llegiu 2020), sorgirà una reina (corona), des de l’orient (Xina), que estendrà la seva plaga (virus), dels éssers de la nit (ratapinyades), a la terra dels set turons (Itàlia), transformant en pols (matant)als homes delcrepuscle (ancians), per culminar en l’ombra de la roïndat (enfonsament total de l’economia)”.

I, de moment, desgraciadament, segueix augmentant ràpidament, dins els nostres carrers, la penúria, la por, el pànic, l’odi, la fam, la violència, la destrucció d’empreses i de llocs de treball, i la crisi, enterbolides per aquells que només pensen amb els seus propis interessos. Dins aquesta època de tant de materialisme, frivolitat, indiferència i violència,incrementats a més pel punyetero Covid-19, és necessari començar a reaccionar, d’una vegada per totes, per intentar salvar el més sagrat que, de moment, encara té l’home, i que inexorablement està a punt de perdre a favor de certs sectors que només cerquen les seves ànsies de poder i dobbers, trepitjant la dignitat dels més febles.

L’esperat Gener

El gener és el primer més de l’any, i el que sempre acumula més casos de depressions. Comença onze dies després del solstici d’hivern, i com el desembre també té 31 dies, havent-se iniciat enguany amb fortes baixades de temperatures, pluges “a go-go”,neu a les muntanyes, i calabruix dins les poblacions, entre elles Sóller i Fornalutx, amb previsions de que els termòmetres baixin encara un parell de graus més, estant previst que els dies més freds siguin els compresos entre avui i dimecres, els dos inclosos.

El seu nom ve del llatí ianuarius, (del Deu Janus) que, com comentàvem a edicions precedents, no existia al primitiu calendari romà, sent afegit, juntament amb el febrer, al segle vuitè abans de Crist, baix del comandament de Numa Pompili.

La bellesa de la neu en aquests dies. (Foto: Alberto Darder)

Dites populars del Gener

Al gener, tanca la porta i encén el braser.

El gener és el mes primer i de tots el més cavaller.

Mes de gener, mes malfeiner.

Passat el gener lloga jornaler, que si feina vol fer no et doldrà el diner.

Pel gener així que matineja ja vespreja.

El sol de gener emmascara més que un carboner.

Pel desembre i pel gener, no siguis matiner.

Gener florit, abellar ric.

Mata el porc pel gener, si vols que es conservi bé.

Si vols ceba de diner, planta-la pel Gener.

A l’hivern, el millor amic és un bon abric.

Pel gener els gats cerquen muller.

La lluna de gener i el sol d’agost són els millors de tots.

Pel gener mana la lluna i pel juliol mana el sol.

Glaçades de gener la terra estoven bé.

Aigua al gener, tot l’any va bé.

Aigua de gener, cada gota val un diner.

Aigua de gener, poc blat al graner.

De l’aigua de gener, ni una gota se’n fa malbé.

Gener polsós, febrer plujós.

Gener abeurat, febrer gelat.

Gener amarat, mig any assegurat.

Vols conèixer el Gener? Mira l’ametller.

Pel Gener, el camp llaurar, la vinya podar i el vi trascolar.

La feina de les màquines imprescindible per poder emprar les carreteres. (Foto: Consell de Mallorca)

El nostres horts

Encara que dins el gener, i més enguany, els nostres horts, horts urbans, jardins i olivars, es trobin en un delsseusmoments més tranquils de l’any, podem aprofitar per començar ja a sembrar (o fer planters) de les plantes vivaces que floriran a la primavera.

És el temps ideal per dedicar-nos principalment a les plantes de fulla caduca (plantar, trasplantar i podar),arbres, fruiters, rosers i hortènsies. Abonar amb compost i fems totes les plantes de fulla perenne, i les de fulla caduca que no hàgim abonat abans.

Podem començar a fer els planters de tomàtigues, pebres, síndries, melons, carabasses i carabassons, trasplantar maduixes, sembrar patates primerenques, moniatos, ciurons, remolatxa, faves, carxofes, porros, pèsols, cebes, raves, ravenets, api, pebrot, alfals, albergínia, bròquil, alls, bledes, calçots, espinacs, pastanagues, escarola, cols de tots tipus, colfloris, enciam, borratja, begònies, sàlvia, pensaments, margalideres, julivert i garrovers.

És bon temps d’empeltar, en quart creixent, ametllers (empelt d’estaca), melicotoners, pomeres, pereres, codonyers i pruneres. És temps de  fer planters de pinyols de taronges, llimones, mandarines, clementines, aranges (pomelos) i nous.

És temps de collir col de Brussel·les, api, endívia, escarola, espinacs, aglans, taronges, mandarines, murtons, alguns esclata-sangs,i fulles de llorer per assecar i emprar a la nostra cuina. És hora de posar les lloques a covar.

Neu a Balquena a distints llocs de la Serra de Tramuntana. (Foto: X. Castañer)

Poda.

És un bon moment per a podar els rosers, realitzar la poda de formació i manteniment d’arbres ornamentals, i els nostres ametllers, pomeres, pruneres, pereres, codonyers i albercoquers, abans de que floreixin. Pel que fa a la poda de fruiters, realitzarem les tasques de formació i fructificació. Podar i sembrar parres per la conversió de Sant Paul, el 25 de gener, bon dia també per sembrar alls, que segons els nostres avantpassats tenien intensificats els seus principis medicinals, si es posaven dins terra aquest dia.

Retornar a la senzillesa.

Any nou, vida nova. A pesar de que el que has de canviar ets tu i jo, no l’any. L’estrès i la manca de temps, juntament amb la febre de comprar i comprar (els que encara els queda algun euro), d’acumular, de tenir els armaris plens d’electrodomèstics i estris de tota mena, que originalment s’havien fet per simplificar les nostres vides, però que acaben plens de pols i sense utilitat, són uns dels problemes greus de la societat actual, i més en aquest moments d’accentuada crisi, manca de treball i incomprensible augment d’imposts, en que sembla que els més poderosos volen acabar amb els més desfavorits!

Perquè no retornar a la senzillesa, la sobrietat i l’autenticitat de la vida que portaven els nostres padrins, que vivien més anys, més forts i més sans. La meva padrina Jerònima Calafat Mercant arribà plena de salut als 97 anys, sense haver visitat mai un metge.

Amb menys aparells, guanyaríem espai, estalviaríem doblers, gaudiríem del temps i guanyaríem salut. Guanyaríem salut perquè menjaríem millor, amb més calma, fent els menjars tradicionals mallorquins, l’insuperable dieta mediterrània; el que afegit a deixar aparcat, el major temps possible, el nostre cotxe, o la nostra moto, i caminar o gaudir d’una passejada amb bicicleta, per dins la muntanya, o inclòs per les afores de la nostra població, retrobaríem la veritable felicitat, el veritable luxe del silenci, de l’espai i del temps.

I perquè no plantejar-nos també fer els nostres desplaçaments habituals, de distàncies curtes, amb bicicleta? Descongestionaríem les ciutats, no contaminaríem, i gaudiríem de molts de plaers desgraciadament ja oblidats per a la majoria.

Hi ha neu a la muntanya… (Foto: X. Castañer)

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt