Ara llegint
L’Alzinar: Jomo o Fomo: Les noves modes

L’Alzinar: Jomo o Fomo: Les noves modes

Un bon riure i un llarg somni són les millors cures del manual del metge.

(Proverbi irlandès).

D’un extrem passem a l’altre i no tenim punt entremig!

Com a contraposició a l’estesa síndrome FOMO (Fear Of Missing Out), o por de perdre’s les coses; ara ha començat a instal·lar-se (especialment entre part de la joventut, a més d’alguns adults), el JOMO (Joy Of Missing Out), el plaer de perdre’s les coses.

Potser, comença a créixer, a poc a poc, la conscienciació al voltant de la vida real (ja començava a ser hora), o és simplement una nova moda?

Una de les primeres persones que va emprar el terme JOMO va ser l’escriptora, oradora i experta en benestar digital Christina Crook, (entre d’altres, Crook ha estudiat la relació entre l’alegria i la tecnologia durant més d’una dècada), en publicar, l’any 2014, el llibre The Joy of Missing Out: Finding Balance in Wired World  (l’alegria de perdre’s: trobar l’equilibri en un món connectat; en castellà). En el seu llibre, l’autora planteja que estar sempre connectat pot portar efectes negatius i que, en canvi, viure amb opcions alternatives pot portar recompenses i actituds positives al nostre dia a dia.

No és cap novetat que, afortunadament o desafortunadament, les xarxes socials formen ja part de la vida de pràcticament tothom. Jo, el primer, reparteixo diàriament abundants consells, novetats, acudits i opinions al Facebook, eina de comunicació, a Internet, bastant de moda, que habitualment crea massa habitud, inclòs addicció, als seus usuaris.

Tant a Facebook, com a Twitter, com al WhatsApp, com a Instagram, entre d’altres, cada vegada són més els seguidors, que veuen a, través d’una pantalla d’ordinador, portàtil, tauleta, o mòbil, el que fan els altres, però, sobretot, desgraciadament, es qüestionen el que no estan fent ells mateixos.

Aquesta por, tan generalitzada, de perdre’s les coses, de no estar al dia, es converteix en implacable, començant a penjar, sense to ni so, viatges, menjars, mascotes, llocs de moda, festes, mentides, triomfs, amors, xorrades… fent creure als seguidors que la seva vida és més que perfecta, generant un món utòpic, alternatiu, no real, del que ningú es vol quedar fora.

Segons Jaume Rosselló, director d’Integral, la revista mensual pionera en alimentació, salut i vida natural, que ja ha arribat al seu número 533:

“Podem incorporar Jomo a les nostres vides?

Naturalment, i el nostre propi sentit comú ens diu com: dedicar menys temps a les xarxes socials i deixar de comparar-nos amb allò que fan els altres ens permet atendre i cuidar els nostres amics familiars… i a nosaltres mateixos.

Per on començar?

És senzill: elimina els aparells electrònics un dia a la setmana i dedica menys temps a les xarxes socials.

És una tornada a les coses que volem i són les que realment gaudim, allò que ens fa realment feliços: cuinar, escriure, quedar amb algú, practicar esport… sense estar pendents del que facin els altres”.

L’amor li ofereix a un, aquesta incertesa, aquesta inseguretat del fet de poder passar d’una felicitat absoluta a la desgràcia: però també de poder passar de la desgràcia a la brusca felicitat inesperada.

(Jorge Luis Borges).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt