Ara llegint
L’Alzinar: Maig, un mes hortolà i el Dia Mundial de les Aus Migratòries

L’Alzinar: Maig, un mes hortolà i el Dia Mundial de les Aus Migratòries

Mes de maig, mes de maig, bella és la rosa i verd el faig; no se sap què, tothom espera; el mes de maig tot s’adelera, i del desig us sobta un raig. (Josep Carner).

Aquests dies, en plena primavera, ja està començant a fer una bona calorada, a pesar que els entesos preveuen pluges i baixades de temperatures, a partir de demà, teòricament dia del Firó de Sóller suspès, per segon any consecutiu, per la covid-19 (“hasta el cuarenta de mayo no te quites el sayo”), però així i tot, ben aviat ja podrem començar a gaudir, de nou, de les dolces, sucoses i brillants cireres, de textura carnosa riques en antioxidants, molt eficaços per mantenir joves la pell i les articulacions.

I que em direu dels nutritius albercocs, de fragància delicada, d’un to ataronjat atractiu, amb tacte vellutat i polpa sucosa, ferma i d’un sabor ensucrat deliciós.

El maig és el mes en què comencen a arribar molts dels ocells que ens deixaren a la tardor, com les orenetes, les falsies, les tórtores… És el mes més bonic i més florit, i en el que la mel artesana és la més bona, més gustosa i més dolça de tot l’any.

“Maig, l’olivera florirà i el blat granarà”, com resa la tradicional dita mallorquina. És hora ja de començar a segar l’ordi i les faves. Les cireres i els nispros (avís pels lectors: qui se’n taqui la roba, no hi ha rentadora que ho netegi. És taca per a tota la vida) comencen a madurar; aquestes fruites refrescants, a més de menjades directament, són ideals per a fer macedònies, pastissos, gelats, confitures, per a rostits de carn, per fer en almívar, o per farcir de foie gras (paté).

Menjar productes locals de temporada és l’opció ideal per a gaudir d’ells en el seu millor moment, i a més estalviar doblers, ja que és ara quan és més fàcil i els podem trobar en les millors condicions; sense oblidar tampoc que l’hort amb els seus aliments saludables i de qualitat, pot ser la teva millor farmaciola.

El maig és un mes molt hortolà. Ja hem de tenir preparat el nostre hortet. (FOTO: Joan Oliver).

Mes hortolà.

El maig, mes de les flors, de l’amor i de les al·lèrgies,on ja comencen a fer-se notar els primers moscards, amb les seves emprenyoses picades, és el cinquè mes de l’any dins el calendari gregorià i té 31dies. El seu nom sembla provenir de la deessa grega Maia, la Bona Dea, segons els antics romans, filla d’Atlant i mare de Mercuri.

El maig és un mes molt hortolà i juntament amb el juny, són els mesos amb la fruita més gustosa, sent la plena dels albercocs, prunes i cireres què, a més de menjats directament, són molt bons per a fer confitura.

És temps de sembrar estranys, clavells, geranis, xiprers, begònies, petúnies, dàlies, melons, síndries, carabasses, carabassons, fregalls, cogombres, fonoll, cols, enciams, escarola, espinacs, cebes, porros, pebres, pebres de banyeta, remolatxa, blat de les Índies, pastanagues, bledes, raves, ravenets, apis, albergínies, moniatos, fesols, fesols de fava de Sóller, mongetes i tomàtigues de totes les varietats, ben fondes.

És temps de Collir les primeres tomàtigues, espàrrecs, les darreres faves, les primeres maduixes, nispros, pastanagues, pèsols, pebres, cebes, lletugues, enciams, espinacs, cogombres, bledes, les primeres carxofes, porros, raves, ravenets, remolatxa, patata novella, alls tendres, ruca, julivert, llimones, taronges, i aviat albercocs, cireres, mores, prunes, melicotons i les primeres figues flors.

És bon temps per fer poda de creixement als ametllers, pruneres, melicotoners, pomeres, pereres i codonyers, i encara d’exsecallar tarongers i tota mena de cítrics, després de la recol·lecció dels fruits.

És bon temps per empeltar ametlers, rosers i tarongers. I seguint amb la saviesa popular “Quan la primavera arriba, l’ovella esquila”.

Les invasions de caragols les podem evitar ben fàcilment fent una ratlla, o un cercle, que no passaran, amb cendra o guix.

Comença a ser hora de començar a recollir tot el necessari per fer unes bones herbes casolanes, imprescindibles a qualsevol olivar que s’apreciï una mica.

Pitahayas, a punt de sembrar, a s’Olivar de Sa Figuera.  (FOTO: Joan Oliver).

Dites populars del maig.

Al maig cada dia un raig.

Abril plujós, maig ventós.

Maig arribat, hivern acabat.

Aigua de maig, de raig a raig; d’abril, de fil a fil.

Maig calent i humit, fa el pagès ric.

Maig, juny i juliol qui no pesca sardina és perquè no vol.

Maig, l’olivera florirà i el blat granarà.

Fang de maig, espiga a l’agost.

No és bon maig si no deixa la bassa plena.

A l’abril el blat puja com un fil, al maig puja com un faig.

A l’abril i al maig fes farina per tot l’any.

Abril fa la flor, maig fa l’honor.

Civada i espelta, fins al maig no es desperta.

Pel maig, els caragols a raig.

Pel maig tot ase es torna cavall.

Pel maig, el boc al ramat.

Pel maig, les granotes fan rac rac.

Vaca d’abril i ovella de maig, mai la fam n’ha morta cap.

Del maig a la meitat, l’hivern acabat.

Abril que surt plovent, al maig crida rient.

Fins el dotze de maig, el fred no diu me’n vaig.

Fredors de maig, pedregades de juny.

El roser de maig, el més gentil de l’any.

En arribar el maig, flors; en arribar el maig, amors.

Ser esperat com l’aigua de maig.

La fusta de maig, fa bona música.

El roser de maig, el més gentil de l’any.  (FOTO: Joan Oliver).

Dia Mundial de les Aus Migratòries.

Ahir, dissabte, se celebrà el Dia Mundial de les Aus Migratòries (WMDB), campanya anual de conscienciació que subratlla la necessitat de la conservació de les aus migratòries i els seus hàbitats, iniciada l’any 2006, amb un abast global, sent una eina eficaç per ajudar a augmentar la consciència mundial sobre les amenaces que enfronten les aus migratòries, la seva importància ecològica, i la necessitat de la cooperació internacional per a la seva conservació, que oficialment té lloc cada any en el segon dissabte de maig als USA,  Canadà, Estat Espanyol… i en el segon dissabte d’octubre a Mèxic, Amèrica Central del Sud, i el Carib, del que en parlarem més àmpliament a la vinent setmana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt