Ara llegint
L’ALZINAR: Temps ideal per menjar castanyes torrades

L’ALZINAR: Temps ideal per menjar castanyes torrades

Avui, com de costum, m’he despert ben prest, amb una bona gelada dins l’hort (pel desembre i el gener, no siguis matiner), amb ganes de menjar castanyes, ben calentones i torradetes.

Amb l’arribada del fred, els castanyers, que abans venien castanyes torrades a cada poble, ara quan el Covid-19 i les autoritats sanitàries ho permeten, surten a les fires i als mercadets tradicionals nadalencs per oferir els seus reconfortants, nutritius i saborosos productes, amb textures interessants i precioses, a punt per menjar-se.

Torrar castanyes no té cap secret, només les hem de fer un petit tallet amb un ganivet perquè no rebentin i escampin el foc. Els vespres a l’olivar davant l’escalfapanxes, al caliu de la cendra i d’algunes brases, és tot un plaer torrar i menjar castanyes calentetes.

Si no teniu escalfapanxes es poden torrar també sobre una planxa, dins un forn, sobre una estufa, o amb una paella foradada, que es pot trobar a qualssevol ferreteria, emprant llenya, carbó, gas butà, electricitat… tot remenant-les de tant en quan. Però jo penso que com millor queden i són més bones és al foc directe de llenya.

Les castanyes són ideals per al trànsit intestinal, anèmia, estrès, depressió (les malalties de moda), entre moltes altres virtuts.

Les castanyes torrades reconfortants, nutritives i saboroses: (Foto: Joan Oliver

Putes virus!

El Covid-19, o coronavirus, desgraciadament segueix fent estralls per aquestes contrades. Mallorca duplica, en aquests precisos moments, a tot l’Estat, amb una taxa de positivitat del 8’79 per cent, accelerant encara més la seva propagació (especialment dins els sectors més empobrits) i perillositat a cinc escassos dies de Nadal, festes que desgraciadament seguiran controlades pels putes virus de laboratori, i si no ens espavilem i complim amb les lamentables normes establertes, afectaran ºinclòs amb el nostre destí, o amb les nostres vides. Sense oblidar les dures sancions econòmiques a que estem esposats per incomplir les restriccions i mesures de seguretat establertes dins Mallorca (fase 4 d’alerta sanitària), on els incompliments lleus han passat a ser greus, amb multes a partir dels 3.001 euros, fins als 60.000, tal com ho anunciaren ahir mateix, dissabte, la consellera de Salut del Govern, Patricia Gómez, i la consellera de Administracions Públicas, Isabel Castro; mentre les infraccions greus, passaran a considerar-se molts greus, amb sancions de fins a 600.000 euros i el tancament d’establiments fins a un màxim de tres anys.

Nadal, festa i natura perfectament conjuntats dins Sóller (Foto: Joan Oliver)

La majoria més grassos

Al final ens morirem tots de tristor, d’aquests  virus, d’infarts, d’accidents o de fam?

Una altra de les lamentables conseqüències per a la nostra salut, degut a les restriccions, manca d’activitat, pèrdua de llibertats, de relacions físiques i socials, de treball, d’ingressos econòmics -tots menys els polítics de torn- (mentre tenim les mateixes obligacions i els mateixos -o més- impostos i pagaments) és indubtablement els quilos de més, el greix, que desgraciadament hem anat acumulant durant i després del lamentable confinament.

Segons dades oficials publicades per la Societat Espanyola d’Obesitat, quasi la meitat (segons diuen, un 44 per cent) dels ciutadans han acumulat més quilos dels necessaris degut al sedentarisme i mala alimentació, juntament amb l’ansietat i avorriment, durant aquest ja massa llarg període, en contra del que sempre hem predicat en aquestes mateixes planes, defensant l’activitat física i una alimentació sana, natural i de quilòmetre zero, i què per envellir saludablement hem de fer més exercici i menjar menys.

A més, en aquests moments, tot sembla que volta a l’entorn d’aquest fastigós i virulent virus, que ja ens té més que amargats, anul•lant-se la majoria de consultes mèdiques presencials, i per més inri, augmentant-se més de 50 dies el temps d’espera de les intervencions de la Seguretat Social, que ja s’està atracant, i moltes vegades sobrepassant, el mig any.

I una dada molt curiosa, a pesar de les restriccions i confinament, segons l’Acadèmia Europea de Dermatologia i Venereologia, segueixen augmentant a ritme accelerat les infeccions de transmissió sexual.

Atenció a les begudes alcohòliques

No siguis ase, i per Nadal i Cap d’Any, beu amb responsabilitat, i pensa que mesclar alcohol amb altres drogues multiplica els riscos.

A instàncies dels bons amics Drs. Bartomeu Marí i Teo Cabanes, des de fa molts d’anys sempre hem pregonat i defensat al Fora Vila, beure amb moderació, amb un màxim de dues copes de vi (o dues canyes) diàries els homes i una les dones, dades exactes que recentment ha confirmat oficialment el Ministeri de Sanitat Espanyol, ja que l’alcohol segueix sent una càrrega important de morbiditat i mortalitat, degut als accidents i accidents de trànsit, relacionats amb el seu consum i a les malalties oncològiques i cardiovasculars degudes al consum crònic.

A pesar de la poca pluja els torrents han revingut. (Foto: Joan Oliver)

Breus

–         Demà, dilluns, 21 de desembre, el vespre podem veure el teòric estel de Nadal que, segons les tradicions, dirigí als macs cap al naixement de Jesucrist. Júpiter i Saturn, els planetes més grans del nostre Sistema Solar, estaran alineats, semblant que estan junts, fenomen que segons la NASA feia 400 anys que no es produïa i 800 que no es feia durant la nit.

–         A partir d’avui i fins a Nadal, sembla que tindrem molt bon temps, a pesar d’algunes ennigulades, amb moltes possibilitats de tempestes i baixades de temperatures, a partir del vespre de la Nit Bona.

–         Hisenda, què indiscutiblement no som tots, com de costum pensa amb nosaltres i ens recorda que tots els premis de l’esperada Loteria de passat-demà, 22 de desembre, estan subjectes a un gravamen especial  d’un 20 per cent a partir dels 40.000 euros. I és que no poden sofrir res aquesta gent, només pensen en recaptar i recaptar (per mantenir aquesta colla de polítics i malfeiners), inclòs en aquestes teòriques festes de pau, amor i germanor.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt