Ara llegint
L’ametller: l’arbre de l’amor

L’ametller: l’arbre de l’amor

Vols conèixer el gener? Mira l’ametller. Si l’ametller (Prunus dulcis) té flor o no, el gener serà fred o no. Després de la collita d’olives ve el torn de podar els ametllers i cremar, o millor triturar, les branques i tanyades tallades que no es puguin emprar a l’escalfapanxes o al forn de llenya. Avui, en pujar a empeltar alguns ametllers (de prunes, albercocs i peixes) he pogut gaudir dels primers arbres florits d’enguany, imatge que ha aconseguit alegrar, encara més, aquest gris capvespre d’hivern a l’olivar de Sa Figuera.

L’ametller és sempre el primer arbre en oferir-nos les seves delicades i vaporoses flors, és un miracle més de la natura, d’impressionat bellesa, quan el fred és encara bastant intens, sobrevivint  a les gèlides temperatures hivernals. L’ametller és l’arbre dels enamorats i les seves flors són tot un símbol d’amor, de mort i de resurrecció. Però, a pesar de tot, la floració d’aquest i altres arbres no és una activitat poètica per a ells, sinó el mecanisme per perpetuar la seva espècie. Les flors no són l’amor platònic que canten els poetes, sinó els òrgans sexuals de les plantes i sense elles no hi hauria fruits ni descendència.

Els amellers floreiixen i pinten el cel i la terra de bellesa sublim. (Foto: Joan Oliver)

Mallorca es tornarà cobrir aquests dies d’un mantell de tonalitats rosàcies i blanques, que aprofitaran abundants illencs, i especialment bastants de turistes (molts d’ells alemanys) que es desplacen a les nostres contrades pràcticament per gaudir del seu encant.

L’ametller és l’arbre que primer floreix, i de cada vegada més prest, degut al temible canvi climàtic. Fins fa uns anys la millor època per podar l’ametller era durant l’aturada hivernal, que comprenia des de l’esgrogueïment de les fulles fins al desenvolupament ostensible de les gemmes, que a Mallorca, en les varietats tardanes, s’allargava fins al final de febrer.

L’ametller s’ha d’exsecallar seguint la forma ja natural de l’arbre, ja de per si bastant simètrica i equilibrada. Els ametllers altre temps eren podats molt diferent d’ara, antany els feien créixer més alts, perquè havia d’entrar el sol al gra o farratge sembrat al seu entorn. Ara sembla que ja no és tan necessari sembrar gra per menjar i els ametllers són més bonics, més baixos, amples i rodons.

Ara també és bon temps per empeltar els ametllers en quart creixent, amb empelt de muda recollida dotze dies després de la lluna vella, com recomanaven els nostres padrins.

La flor d’ametller, tot un símbol de la nostra terra i paisatge. (Foto: Joan Oliver)

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt