Ara llegint
Llum sobre els Torrella de Muro

Llum sobre els Torrella de Muro

Una  interessant publicació  de la mà dels obradors de Lleonard Muntaner Darder és al carrer de ja fa un anys però no per això deixa d’esser molt interessant per aportar una mica més de llum a la història de Mallorca.

En aquest cas Gabriel Genovart sota el títol “Els Torrella de Muro i la Casa Reial de Mallorca. Del patriarca de la saga a l’autor de La Faula” segueix el fil conductor de la dinastia dels Torrella, a partir de Guillem de Torrella i Cabanelles, que participà en les mainades del seu oncle bisbe, el prelat de Girona Guillem de Cabanelles, enquadrades en les hosts dels comtes d’Empúries en la conquesta de Mallorca per part de Jaume I l’any 1229.

La col·lecció “Panorama” de l’editorial illenca poua en els referents culturals, artístics i històrics d’una Mallorca del passat i del present per tal de plantejar discursos divulgadors d’allò que no hem de perdre mai, allò que hem heretat dels pares: el nostre patrimoni. Avui la història de Mallorca seria imperfecte, molt generalista, mutilada, esbiaixada i poc rigorosa si l’editorial Lleonard Muntaner no hagués existit mai. Amb aquestes generoses aportacions podem conèixer les estirps familiars que han marcat el ritme i el batec del cor de la història mallorquina. Aquest és el propòsit de l’autor i l’editor amb el títol sobre els Torrella de Muro, una nissaga prou desconeguda però ara, amb més llums que ombres.

L’autor exposa l’atzarosa història d’aquest noble llinatge que rebé en feu les alqueries de Murel i Tanchar en el districte àrab de Murûh (Muro), i la de Biniaraix, en el districte també àrab de Shulyâr (que va donar nom a l’actual Sóller i al seu terme), entre altres béns mobles i immobles.

La família Torrella va junyir sempre la seva sort a la dels reis privatius del Regne de Mallorca creat per Jaume I el Conqueridor, als quals fou sempre indeclinablement fidel en els constants litigis que els monarques mallorquins mantingueren amb els seus parents, els reis de Catalunya i Aragó, al llarg de la història del regne “de les Mallorques”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt