Ara llegint
El Consell anuncia una nova línia d’ajuts per a la restauració d’embarcacions amb valor històric o cultural

El Consell anuncia una nova línia d’ajuts per a la restauració d’embarcacions amb valor històric o cultural

El Consell anuncia una nova línia d'ajuts per a la restauració d'embarcacions amb valor històric o cultural

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, va anunciar ahir que l’any que ve es posarà en marxa una línia d’ajudes per a particulars que tenen embarcacions amb valor històric i cultural, però que s’enfronten a moltes dificultats per reparar-les, a causa del cost elevat que comporta. La intenció d’aquesta línia és de protegir el patrimoni marítim i preservar la professió dels mestres d’aixa.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, varen visitar ahir el taller de mestres d’aixa del Consell de Mallorca per conèixer els treballs que duen a terme els artesans de la institució.

Bestard va dir que «posar en marxa aquesta línia d’ajudes és una demanda de la Unitat de Patrimoni Marítim del Consell de Mallorca que volem atendre. Aquesta Unitat durà a terme tot el procés de selecció i de valoració de les embarcacions. A més, la Unitat de Patrimoni Marítim supervisarà la reparació de les embarcacions, perquè la facin artesans qualificats i reconeguts. Amb aquesta línia d’ajudes aconseguim preservar el nostre patrimoni marítim, impulsam la feina dels mestres d’aixa que tenen els seus propis tallers i evitam que molts particulars, desesperats per no poder restaurar les seves embarcacions, es vegin obligats a abandonar-les.»

El Departament de Medi Ambient posarà en marxa la línia d’ajudes l’any 2024.

El taller de mestres d’aixa desenvolupa la tècnica tradicional de construcció d’embarcacions de fusta i els seus objectius principals són la conservació, la reparació i el manteniment de les embarcacions tradicionals, així com la difusió de la professió. Una de les embarcacions en la que es treballa és La Agustina, un llaüt propietat de l’Ajuntament d’Alcúdia. L’altra embarcació és una barca de fusta petita, propietat de l’Associació d’Embarcacions Tradicionals de Portocolom. Finalment, han revisat els treballs que es fan a El David, una embarcació propietat del Consorci Museu Marítim.

Galmés i Bestard han destacat la feina que fan els cinc mestres d’aixa del taller. «Vull agrair públicament la feina immensa que es fa aquí: el manteniment de les embarcacions del Consell de Mallorca, com La Balear, i tota la tasca didàctica i de difusió que fan, especialment amb els més joves i les escoles», ha assenyalat el president del Consell de Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt